12 Μαΐου 2014

ΟΧΙ στο ξεπούλημα των ελληνικών παραλιών

 Ξεπουλούν τις παραλίες μας, Υπογράφουμε στο avaaz.org 
Εγκληματικό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις ακτές της χώρας 

 Η καταστροφή της ισπανικής ακτογραμμής… και το ελληνικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό 
Το φωτορεπορτάζ είχε δημοσιευτεί από την εφημερίδα Guardian,  την 1η Ιουνίου του 2009 με το εξής κεντρικό σχόλιο:Τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι πάλαι ποτέ πανέμορφες ισπανικές ακτές έχουν καταστραφεί από την κατασκευή ξενοδοχείων, πολυκατοικιών και δεύτερων (εξοχικών) κατοικιών.
Εδώ είναι μερικά παραδείγματα…
Παραταγμένα κτήρια στην παραλία της Cullera, κοντά στη Βαλένθια (2009). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η Ισπανία δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους πολίτες και το περιβάλλον από την κατάχρηση που γίνεται στον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών από κατασκευαστικές εταιρείες και τοπικές υπηρεσίες (δήμους κλπ.). (Φωτό: Heino Kalis/Reuters)
 ΠΗΓΗ http://www.theguardian.com/


 Οργανώσεις κατά του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες
Η συστράτευση του κόσμου για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργάνωσε η πρωτοβουλία πολιτών «ΣΤΟΠ στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών», όπου πήραν μέρος περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών. «Τα κοινόχρηστα πράγματα, όπως τα νερά, ο αιγιαλός, οι παραλίες, οι πλατείες, οι δρόμοι, τα λιμάνια και άλλα προστατεύονται από τον αστικό κώδικα και αν ο πολίτης αποκλείεται από τη χρήση τους, μπορεί να ασκήσει αγωγή για προσβολή της προσωπικότητας» υπογραμμίστηκε από την Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Όπως τονίστηκε , το νομοσχέδιο παραχωρεί «ακόμα και περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις». Το νομοσχέδιο παραχωρεί «ακόμα και περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις». Από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) σημειώθηκε πως η μετατροπή προστατευόμενων περιοχών σε οικόπεδα αποτελεί βιασμό του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου. Αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση χιλιάδων ανθρώπων στις δυο δημόσιες πλατφόρμες για συλλογή υπογραφών και τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσε το «καταστροφικό αυτό νομοσχέδιο», όπως το χαρακτήρισε, και συνέχισε ότι «δεν επιδέχεται διορθώσεις, αλλά πρέπει να αποσυρθεί». «Πίσω από το υπουργείο Οικονομικών κρύβεται το υπουργείο Τουρισμού, που πιέζει για μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα καταλύματα και τεράστιες επενδύσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Αταλάντη, η Ιθάκη και αλλού» επισήμανε η WWF Ελλάς. (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) «Πριν την κρίση δεν τολμούσαν, τώρα με αυτό το πρόσχημα προχωρούν και θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, ένα μοντέλο που άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, εφάρμοσαν τις προηγούμενες δεκαετίες και πια εγκατέλειψαν ως εξαιρετικά ζημιογόνο. Στην Ισπανία παραμένουν δεκάδες χιλιάδες απούλητες παραθεριστικές κατοικίες, αφού δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό». Πέρα από το οικολογικό, τίθεται και το κοινωνικό ζήτημα, όπου οι άνθρωποι δε θα έχουν πια πρόσβαση στις παραλίες. Στην πλούσια, αλλά εύθραυστη βιοποικιλότητα των παράκτιων περιοχών αναφέρθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) .Από την Εταιρείαγια τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Mom),  μίλησαν για την καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και των ακτών της Ελλάδας, όπου έχει βρει καταφύγιο το 90% του απειλούμενου πληθυσμού από όλο τον κόσμο της μεσογειακής φώκιας. Σε άλλες χώρες εξαφανίστηκε, επειδή οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τη στρατηγική της καταστροφής της ακτογραμμής και του φυσικού περιβάλλοντος. 
ΠΗΓΗ
http://www.dikaiologitika.gr/

http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692

http://www.cisd.gr/archives/3060

http://www.mom.gr/displayITM1.asp?ITMID=677&LANG=GR

http://www.wwf.gr/el/news/1271-2014-05-05-12-30-29

https://www.facebook.com/aigialoi

https://secure.avaaz.org/el/petition

http://www.theguardian.com/world/gallery/2009/jun/01/spain-construction#/?picture=348167351&index=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως