3 Μαρτίου 2014

«Επιμενίδης έφα: Πας Κρης ψεύστης. Αλλά Επιμενίδης, Κρής».

Το παράδοξο του Επιμενίδη: 
«Επιμενίδης έφα: Πας Κρης ψεύστης. Αλλά Επιμενίδης, Κρής». Βασάνισε γενεές φιλοσόφων. Ένας, ο Φιλητάς, πέθανε από τον καημό του που δεν μπορούσε να το λύσει:
«ώσπερ ο Κώος Φιλητάς ζητών τον καλούμενον ψευδολόγον των λόγων διαλυθήναι ισχνός πάνυ το σώμα, δια τας ζητήσεις γενόμενος απέθανεν ως το προ του μνημείου αυτού επίγραμμα δηλοί Ξείνε Φιλητάς ειμίλόγων δο ψευδόμενος με ώλεσε και νυκτών φροντίδες εσπέριοι(όπως ο Φιλητάς από την Κω, που προσπαθούσε να λύσει τον ψευδο-λόγο των λόγων, αδύνατος στο σώμα, πέθανε από την πολλή αναζήτηση, όπως δηλώνει και το επίγραμμα μπροστά στον τάφο του: Ξένε είμαι ο ΦιλητάςΑπό τους λόγους, ο ψευδόμενος με σκότωσε και οι βαθιές νυχτερινές φροντίδες»).

Ο Απόστολος Παύλος, στην Επιστολή προς Τίτον, αναφέρει με περίεργο τρόπο το παράδοξο: «ειπέ τις εξ αυτών ίδιος αυτών προφήτης, Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί. Η μαρτυρία αυτή εστίν αληθής». («Οι Κρητικοί είναι πάντοτε ψεύτες, κακά και ανήμερα θηρία και αχόρταστες κοιλιές») [«Aπ. Παύλος, προς Τίτον επιστολή», Α΄12]
Ο Bertrand Russell το αντιμετώπισε με ένα μετα-μαθηματικό τρόπο. (Από την στιγμή που ισχυρίζομαι ότι όλες οι προτάσεις Α΄ Τάξης είναι ψευδείς, κάνω μία πρόταση Β΄ Τάξης που δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις αυτές και άρα δεν υπάρχει αντίφαση)

ΠΗΓΗ από το φοβερό  http://nikosdimou.blogspot.gr/2006/04/blog-post.html

2 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κρήτη στην κυριολεξία ονομάζεται η Μαωρα μας ΓΗ, διότι μόνο αυτή από όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος διαθέτη όντα με ΝΟΥ που μπωρουν να κρίνουν επομένως με Γιώτα η με ήτα ο Καλλιμαχος εννοει ολους τους ανθρώπους της γης που έχουν κρίση και πιστεύουν στον ίδιο θεό ΖΕΥΣ
  O Επιμενίδης εδώ, δευτερολογγεί (Κρήτες αεί ψεύσται...)και ο Παύλος τριτολογεί και αποπάνω κόβει και ράβει με δικά του λόγια από μίσος (κακὰ θηρία, γαστέρες ἀργαί)

  '''Κρήτες αεί ψεύσται..... ΌΧΙ Κρητικοί
  Κρίση η ικανότητα του κρίνειν, Κρήτη ο πλανήτης που γενά Κριτές (όντα με νου που μπωρουν να κρίνουν)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μην πυροβολείτε ασκόπως