3 Φεβρουαρίου 2014

Κρήτη η πατρίδα των θεών ( Κρηταγενής Δίας)

Κρηταγενής Ζεύς

Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων του Ολύμπιου Πανθέου, ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας, οι οποίοι είχαν γονείς τη Γαία και τον  Ουρανό Ο Κρόνος απέκτησε πολλά παιδιά από την Ρέα: την Εστία, την Δήμητρα, την Ήρα, τον Άδη και τον Ποσειδώνα, αλλά τα καταβρόχθιζε όλα όταν γεννιόταν, καθώς ένας χρησμός ανέφερε ότι είναι πεπρωμένο μια μέρα κάποιο από τα παιδιά του να του πάρει τη βασιλεία
. Όταν επρόκειτο να γεννηθεί ο Δίας, η μητέρα του η Ρέα παρεκάλεσε τους γονείς της, τη Γαία και τον Ουρανό, να επινοήσουν κάποιο σχέδιο για να γλιτώσει το Δία από του Κρόνου τα δόντια. Έτσι αφού η Ρέα γέννησε κρυφά τον Δία σε μια σπηλιά του όρους Δίκτη το Δικταίον Άντρον, με την βοήθεια της Γαίας και του Ουρανού ξεγέλασε τον Κρόνο παραδίδοντας του ένα βράχο τυλιγμένο σε σπάργανα, τον οποίο και αμέσως κατάπιε νομίζοντας ότι είναι ο Δίας. Στην συνέχεια, ο Δίας φυγαδεύτηκε από το Δικταίο Άντρο, όπου γεννήθηκε, σε στο Ιδαίο Άντρο. Κατά τη μεταφορά του νηπίου από το Δικταίο στο Ιδαίο Άντρο, σύμφωνα με τον Διόδωρο, έπεσε ο ομφαλός του κοντά στον σημερινό ποταμό Καρτερό, ανατολικά του Ηρακλείου. Η Ρέα ζήτησε από τους γηγενείς πολεμιστές Κουρήτες να αναλάβουν την φύλαξη του νεογέννητου Δια μέχρι να μεγαλώσει. Άγρυπνοι φρουροί οι Κουρήτες φυλούσαν την
είσοδο της σπηλιάς και δεν επέτρεπαν να πλησιάσει κανείς. Ενώ για να μην τυχόν και ακούσει ο φοβερός παιδοκτόνος θεός ο Κρόνος, το κλάμα του βρέφους και έρθει και φάει τον γιο του. Κάθε φορά που ο Δίας έκλαιγε, οι Κουρήτες χτυπούσαν δυνατά τα σπαθιά τους πάνω στις μεταλλικές ασπίδες τους, ώστε τα χτυπήματα να καλύπτουν το κλάμα, η άλλοτε πάλι χόρευαν ένα τόσο γρήγορο και έντονο χορό, χτυπώντας δυνατά τα πόδια τους στη γη, ώστε με τον θόρυβο που έκαναν να μην  ακούγεται ο μικρός Δίας. Την ανατροφή του Δία ανέλαβαν η νύμφη Μέλισσα και η μυθική αίγα Αμάλθεια, από το κέρας της οποίας, έβγαινε κάθε λογής αγαθό. Όταν ο Δίας μεγάλωσε, πήρε την εξουσία από τον Κρόνο και ο χρησμός επαληθεύτηκε. Η Κρητική καταγωγή του Δία αναδεικνύεται και από τις αρχαίες αναφορές σε αυτόν ως Κρηταγενής Δίας.
Σύμφωνα με άλλους αρχαίους συγγραφείς Απολλόδωρο, Διονύσιο Αλικαρνασσέα κλπ, όταν η θεά Ρέα γέννησε το Δία σε σπήλαιο της Δίκτης της Κρήτης, στο Δικταίο ‘Αντρο, επέστρεψε  στον Όλυμπο, ώστε να μην πονηρευτεί κάτι ο Κρόνος με την απουσία της και για να μην πεθάνει ο νεογέννητος Δίας τον παρέδωσε να τον αναθρέψουν κρυφά οι Κ(ου)ρήτες που έμεναν στη Δίκτη. Εκείνοι έβαλαν μια αίγα(γρο) (= άγρια κατσίκα), τη λεγόμενη Αμάλθεια, να θηλάζει το Δία και οι ίδιοι κροτούσαν τις ασπίδες τους, όταν έκλεγε ο Δίας, για να μην ακούει τα κλάματά του ο πατέρας του Κρόνος και έρθει να τον φάει. Αναφέρουν επίσης ότι σύμφωνα με τους θρύλους, οι μέλισσες νύμφες Αδράστεια και Ίδη  τον τάιζαν  με βασιλικό πολτό, τα ολόλευκα περιστέρια και ένας αετός του κουβαλούσαν την αμβροσία και το νέκταρ, η νύμφη Ίδη χάρισε στο Δία ένα παιχνίδι, μια κρυστάλλινη σφαίρα (μπάλα) που όταν την πετούσε ψηλά, άφηνε λαμπρές πολύχρωμες γραμμές στον αέρα, όπως τα άστρα του ουρανού κ.α.


Οι θεοί, αρχαίοι και νέοι, και πως προέκυψαν

Παρατηρώντας τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων, σχετικά με τους αρχαίους θεούς,  βλέπουμε να αναφέρουν ότι οι πρώτοι θεοί ήσαν τα γενεσιουργά στοιχεία της φύσης, όπως η Γη, ο Ουρανός, ο Ήλιος κλπ.

Ακολούθως οι άνθρωποι έκαναν θεούς και κάποιους από τους ανθρώπους (Δία, Απόλλωνα κλπ) και συγκεκριμένα εκείνους που εν ζωή ήσαν ήρωες, εκείνους που είτε είχαν επιδείξει ιδιότητες παραπάνω από αυτές που έχει ένας φυσιολογικός άνθρωπος είτε είχαν κάνει μεγάλες ευεργεσίες και επειδή πιστεύουν ότι και από τους ουρανούς οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να παρέχουν τις ευεργεσίες τους ή για να τους τιμήσουν, πρβ: «Οι ήρωες και οι ημίθεοι ήσαν άνθρωποι, άνθρωποι που εν ζωή είχαν κάνει αξιόλογα πολεμικά έργα, πολλές και μεγάλες ανδραγαθίες σε καιρό πολέμου ή που σε καιρό ειρήνης ευεργέτησαν πάρα πολύ το βίο του συνόλου των ανθρώπων κάνοντας ανακαλύψεις ή θεσμοθέτησαν νόμους……. και οι μεταγενέστεροι τους τίμησαν, άλλους ως θεούς και άλλους ως ήρωες. >>  (Διόδωρος Σικελιώτης, βίβλος 4)

Επομένως οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν για τους θεούς τους ότι πιστεύουμε και εμείς σήμερα στη χριστιανική θρησκεία για το Χριστό και τους αγίους. Υπενθυμίζουμε και π.χ. ότι ο Άγιος Νεκτάριος ήταν εν ζωή επίσκοπος Αίγινας, ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ κ.τ.λ. 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως