7 Ιανουαρίου 2014

Αριάδνη


Όταν ο Θησέας, γυιός τού Αιγέα, βασιλιά των Αθηνών, έφτασε στην Κρήτη, για να προσφερθεί ως θύμα στον Μινώταυρο , συνάντησε την κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης , Αριάδνη, και κέρδισε τον έρωτα της. Η Αριάδνη για να τον γλιτώσει από βέβαιο θάνατο, τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα την έπαιρνε στην πατρίδα του και θα την παντρευόταν. Έτσι η Αριάδνη κατέφυγε σ΄ ένα τέχνασμα κι έγινε συνεργός του:
του έδωσε ένα κουβάρι νήμα ο περίφημος (Μίτος της Αριάδνης), χάριν τού οποίου μπόρεσε να βρει την έξοδο τού Λαβύρινθου μετά την νικηφόρα πάλη του με τον Μινώταυρο. Εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι της νύχτας, ο Θησέας, με την Αριάδνη και την αδερφή της Φαίδρα και τους υπόλοιπους νέους, δραπέτευσαν με το πλοίο τους από το λιμάνι ανοίγοντας πανιά για το ταξίδι της επιστροφής προς την Αθήνα. Τότε μια μεγάλη Θαλασσοταραχή τους υποχρέωσε να αγκυροβολήσουν στην Νάξο, τότε ονομαζόταν Δία, για να ξεκουραστούν. Ο Θησέας άραξε το πλοίο του στο μικρό νησάκι, «τα Παλάτια», και η Αριάδνη ταλαιπωρημένη έγειρε στην αμμουδιά και την πήρε ο ύπνος .Ο Θησέας με τους συντρόφους του παρέμειναν στο πλοίο κι αποκοιμήθηκαν. Τότε ο Διόνυσος άρχοντας της Νάξου, που είχε δει την Αριάδνη και την ερωτεύθηκε, επισκέφθηκε το Θησέα στον ύπνο του και του είπε να φύγει χωρίς αυτήν.
Φοβούμενος τις συνέπειες της τιμωρίας του θεού, ο Θησέας την εγκατέλειψε ενώ κοιμόταν. Στη συνέχεια ο Διόνυσος πήγε κοντά στην Αριάδνη. Εκείνη μόλις ξύπνησε τον είδε να στέκεται δίπλα της και να της λέει λόγια τρυφερά. Τον ρώτησε αμέσως για το Θησέα, αλλά εκείνος της απάντησε ότι είχε φύγει, ενώ της έδωσε να πιει κρασί από ένα χρυσό κύπελλο. Ο ερωτευμένος Διόνυσος κάνει την Αριάδνη ουράνια σύζυγό του. Την οδηγεί στον Όλυμπο, όπου ο Δίας της χαρίζει την αθανασία. Ακόμη ο Διόνυσος της χάρισε ένα χρυσό στέμμα με πολύτιμους λίθους, έργο του Ήφαιστου. Ήταν το περίφημο στεφάνι με το όνομα της με το οποίο οι θεοί έκαναν καδένα από αστέρια στον ουρανό. Η Αριάδνη έμεινε στη Νάξο και παντρεύτηκε τον θεό Διόνυσο. Οι Νάξιοι πίστευαν ότι η Αριάδνη είχε πεθάνει εκεί και ότι με τον Διόνυσο είχαν δύο παιδιά, τον Στάφυλο και τον Οινοπέα, έτσι αναπτύχθηκε και η λατρεία της σαν θεότητα στο νησί της Νάξου.

Η θνητή Αριάδνη έφθασε έτσι να γίνει αθάνατη σύζυγος θεού.  
ΠΗΓΗ 
                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως