14 Δεκεμβρίου 2013

Ο «Λευκός Αετός» πέταξε. ( Α/Α S-300PMU-1)

Η πρώτη εκτόξευση S-300 στο πεδίο βολής Κρήτης.

Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» 13 Δεκέμβριου 2013 κοντά 15 χρόνια (22 Μαρτίου του 1999) μετά την περιπετειώδη άφιξή του στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη βολή αποδοχής,του θεωρούμενου ως κορυφαίου Αντιαεροπορικού/Αντιβαλλιστικού συστήματος στο ΝΑΤΟ, του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς S-300PMU-1  στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

Η σημερινή βολή αποδοχής από το Α/Α σύστημα S-300 PMU1 είχε, μεταξύ άλλων, και ένα ρεκόρ: Την κατάρριψη εναέριου στόχου στην μεγαλύτερη απόσταση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ο στόχος καταστράφηκε από ένα βλήμα 9M82 σε απόσταση 30 χλμ, και ενώ εκτελούσε ελιγμούς αποφυγής!

Μάλιστα κάποια στιγμή και ενώ ο στόχος είχε εισέλθει στην "Φονική Ζώνη (Κill Zone)" πραγματοποίησε απότομη κάθοδο και χάθηκε στιγμιαία η επαφή με το στόχο από το κύριο ραντάρ έρευνας.

Η φράση "lost target" ακούστηκε και όλοι πάγωσαν στην αίθουσα όπου γίνεται μετάδοση της ακολουθίας εκτόξευσης, πλην των δύο Ρώσων αξιωματούχων Αλεξάντερ Μπελοόσουφ, και Αλεξάντερ Κορκόφ, οι οποίοι χαμογελούσαν σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα.

Σε περίπου 40 δευτερόλεπτα ο στόχος είχε εντοπιστεί πάλι παρότι είχε κατέβει εξαιρετικά χαμηλά, και συνέχιζε να εκτελεί ελιγμούς αποφυγής.

Ακολούθησε η εκτόξευση όπως ήδη έχει μεταδώσει το defencenet.gr και μέσα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα είχε καταρριφθεί  σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και ύψος 6000 ποδών (κάτω από 2000 μέτρα)

Το "kill,kill,kill" στόχου που ακούστηκε από το κέντρο διεύθυνσης πυρός ήτανε το επιστέγασμα μιας τεράστιας προσπάθειας δεκάδων ανθρώπων για να μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες ένα σύστημα με βλήματα που ήταν σφραγισμένο χωρίς καμία συντήρηση επί 15 χρόνια να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα...
Από σήμερα το S-300PMU-1 εντάσσεται και τυπικά στο δίκτυο της ελληνικής αεράμυνας, αν και πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά από άποψη συντήρησης για να έρθουν σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση και οι δύο πυροβολαρχίες.
Και μία ελάχιστα διαφημισμένη – για ευνόητους λόγους – δυνατότητα του S-300PMU-1 είναι oι αντιβαλλιστικές του ικανότητες και με αυτή την έννοια είναι το πρώτο σύστημα με πλήρεις αντιβαλλιστικές δυνατότητες που αποκτούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ραντάρ 64Ν6 επιτρέπει στο σύστημα την ιχνηλάτηση και εμπλοκή τακτικών βαλλιστικών βλημάτων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος.

Η σήμανση από το σύστημα διοίκησης 83Μ6 επιτρέπει στο S-300PMU1 την εμπλοκή στόχων πολύ υψηλότερης ταχύτητας, μέχρι και 2.800m/sec, όπως βαλλιστικά βλήματα.

Οι προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος μπορούσαν να εμπλέξουν στόχους μέγιστης ταχύτητας 1.300m/sec, η οποία είναι τυπική για αεροσκάφη. Με το σύστημα 83Μ6, εκτελείται αυτόματα η σήμανση και μεταβίβαση στόχων στις πυροβολαρχίες βολής.

Δύο διπλοί εκτοξευτές, καθώς και ένα σύστημα SHORADS Τοr-M1 (ένα από τα τέσσερα που είναι ενταγμένα στην Αεροπορία και προστατεύουν τους S-300PMU-1 κατά το ρωσικό επιχειρησιακό δόγμα αεράμυνας) είχαν αναπτυχθεί στο Πεδίο Βολής.

Οι καιρικές συνθήκες άθλιες: Βροχή, ισχυροί άνεμοι και κρύο. Μην ανησυχείτε.

O S-300 και όλα τα ρωσικά συστήματα είναι προορισμένα να επιχειρούν υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες» διαβεβαίωναν τα μέλη της πολυπληθούς ρωσικής αποστολής που βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά της Κρήτης, όπου και το Πεδίο Βολής.

Συνολικά είκοσι άτομα είχαν έρθει από την Ρωσία, τεχνικοί και αξιωματούχοι για την εκτόξευση.

Οι πρώτοι για να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την επιλογή των βλημάτων (τελικά επιλέχθηκαν τέσσερα βλήματα τα οποία αποσφραγίστηκαν 15 χρόνια μετά από τα κιβώτιά τους!) και οι δεύτεροι για να  παρακολουθήσουν την εκτόξευση.
Το βλήμα εκτοξεύθηκε ο στόχος  καταρρίφθηκε...
 






  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως