23 Νοεμβρίου 2013

«Minoan Starς» Ελληνοϊσραηλινές ασκήσεις στην Κρήτη

Χαμηλές πτήσεις  και  Βαθιές διεισδύσεις
«Minoan Star 2013»
Αναστάτωση από χαμηλές πτήσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων! Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι του Οροπεδίου Λασιθίου έβλεπαν σε απόσταση αναπνοής στρατιωτικά ελικόπτερα να πραγματοποιούν πτήσεις! Λόγο της Έλληνο-ισραηλινής άσκησης που υλοποιήθηκε στην Κρήτη στις 15-16 Οκτωβρίου 2013 με σενάριο «ανθρωποκυνηγητού» στα βουνά.;
Η άσκηση προέβλεπε κατάρριψη μαχητικού ή μαχητικών της Ισραηλινής Αεροπορίας στα βουνά της Κρήτης!!! χώρος  που προσομοιάζει με την εδαφική διαμόρφωση του βόρειου Ιράν.; Βάσει του σεναρίου οι καταρριφθέντες ισραηλινοί πιλότοι, εκπέμπουν κωδικοποιημένο σήμα εγκατάλειψης σε εχθρικό έδαφος, κάτι που κινητοποιεί άμεσα ομάδα έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) της ισραηλινής Αεροπορίας, η οποία προσεγγίζει το σημείο της εγκατάλειψης προερχόμενη από βάση στο Αζερμπαϊτζάν. Οι πιλότοι όμως εντοπίζονται από τις ιρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταδίωξη. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε  μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και πιο συγκεκριμένη της Αεροπορίας Στρατού και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρήτη, και αφορά όπως αναφέρθηκε σενάρια βαθιάς «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ 2013» όπου τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέχρι τις ακτές της δυτικής
διείσδυσης μονάδων ειδικών δυνάμεων και σενάρια έρευνας-διάσωσης μάχης. Τα ισραηλινά ελικόπτερα πέταξαν απ” ευθείας από το Ισραήλ στην Κρήτη !!! και εκτέλεσαν τις αποστολές μεταφέροντας τις ειδικές ομάδες CSAR, και αυτό για να γίνει πιο πειστικό το σενάριο της άσκησης κάτι που οι Ισραηλινοί επιθυμούσαν ιδιαίτερα.!!! Το ίδιο άλλωστε έγινε και με την άσκηση
Πελοποννήσου χωρίς να προσγειωθούν σε κάποια ελληνική Αεροπορική Βάση παρά μόνο με εναέριους ανεφοδιασμούς. 
Από την ισραηλινή πλευρά συμμετείχαν  τα παρακάτω ιπτάμενα μέσα:
α. 8 ελικόπτερα UH-60
β. 1 αεροσκάφος C-12 (King Air 200) (διοίκησης & ελέγχου)
γ. 4 ελικόπτερα CH-53
δ. 2 αεροσκάφη C-130 (εναέριου εφοδιασμού  καυσίμου)                ε. 1 αεροσκάφος C-130 για μετακίνηση πληρωμάτων και υλικών.    
Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν:         
α. 3 επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64A
β. 3 επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64DHA
γ. 1 ελικόπτερο CH-47D
Τα σενάρια που πραγματοποιήθηκαν ήταν:
α. Για τα επιθετικά ελικόπτερα: 
 Διεξαγωγή πτήσεων σε κοινούς σχηματισμούς για συνεκπαίδευση στα αντικείμενα της πτήσης χαμηλής ναυτιλίας, της συνοδείας, της ασφάλισης περιοχής και της εικονικής προσβολής στόχων εδάφους, με τη συνεργασία για αναγνώριση στόχων και μεταβίβαση πληροφοριών μέσω αεροσκαφών C-12 (King Air 200) της ΙΠΑ. 
β. Για τα μεταφορικά ελικόπτερα:
Εκτέλεση πτήσεως και αποπροσγειώσεων σε ορεινό έδαφος και σε μεγάλα ύψη καθώς και υλοποίηση σεναρίου αποστολής SAR.
γ. Πέραν των παραπάνω σχεδιάσθηκε η υλοποίηση σεναρίου αποστολών έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) με τη συμμετοχή ισραηλινών ελικοπτέρων CH-53 και ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων.

 ΠΗΓΗ
 defencenet.gr

Ελληνοϊσραηλινή άσκηση στη νότια Κρήτη

Κοινή άσκηση με τους Ισραηλινούς πάνω από την Κρήτη
 
Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνοϊσραηλινή άσκηση με την κωδική ονομασία “Μίνωας 2010”. Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει ως και τις αρχές Ιουνίου, ενώ σε αυτή συμμετέχουν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και F -16, αλλά και ελληνικά μαχητικά.
Τα αεροσκάφη των Ισραηλινών θα απογειώνονται από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, ενώ τα ελληνικά μαχητικά θα απογειώνονται από διάφορα αεροδρόμια της χώρας.
Η άσκηση με την κωδική ονομασία “Μίνωας” εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προβλέπει η συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2010.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση για την διεξαγωγή της άσκησης, που αναθερμαίνει ουσιαστικά τις σχέσεις των δύο καλύτερων Πολεμικών Αεροποριών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται πως οι Ισραηλινοί και το 2008 είχαν πραγματοποιήσει ασκήσεις στην Ελλάδα, με την κωδική ονομασία “Ένδοξος Σπαρτιάτης” και επιχειρήσεις που περιελάμβαναν και την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι.
Τα σχέδια πτήσεων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη άσκηση, περιλαμβάνουν προσβολές στόχων στον αέρα και το έδαφος, αλλά και πτήσεις μέσω του ανατολικού Αιγαίου.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν, πως το ενδεχόμενο διεξαγωγής της άσκησης στο ανατολικό Αιγαίο, μάλλον θα αποφευχθεί για να μην δημιουργηθούν εντάσεις με την Τουρκία.
Επίσημα βέβαια, αναφέρεται πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στο πλαίσιο διεξαγωγής της άσκησης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα το σκέλος έρευνας και διάσωσης μάχης, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ανδραβίδα. Υπενθυμίζεται πως στην περυσινή άσκηση το συγκεκριμένο σκέλος είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια νυχτερινών πτήσεων με ελικόπτερα στην ευρύτερη περιοχή των παραλίων της Σητείας. Ενδιαφέρον είναι και το σενάριο ανεφοδιασμού ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από “ιπτάμενα τάνκερ” που θα ξεκινήσουν από το Ισραήλ. Για τους ανεφοδιασμούς κατά τη διάρκεια πτήσης έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες διαταγές, με τις οποίες έχουν κλειστεί περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο Πέλαγος, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο. Εξορμήσεις ισραηλινών μαχητικών από δικά τους αεροδρόμια και προσβολές επίγειων στόχων έπειτα από εναέριο ανεφοδιασμό, όπως έγινε το 2008, δεν προβλέπονται. Αξίζει να τονιστεί πως η άσκηση του 2008 που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στην Ελλάδα, είχε προκαλέσει σάλο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είχε θεωρηθεί ως προπομπός επίθεσης των Ισραηλινών στο Ιράν.

Η άσκηση που ονομάστηκε« Πρωινός Άνεμος 2010» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας των τελευταίων μηνών και στον τομέα της άμυνας.«Η εκπαίδευσή μας στην Ελλάδα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συνεργασίας της ισραηλινής αεροπορίας με πολλές χώρες. Η εκπαίδευση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να επιχειρούμε σε περιοχές που δεν έχουμε τη δυνατότητα στο Ισραήλ και φυσικά μας προετοιμάζει στην αποστολή μας» τόνισε ο Ισραηλινός επικεφαλής, για να προσθέσει: «Σε αυτή την περίοδο, όπου έχουμε την απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας, πρέπει να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να εκπαιδευτούμε μαζί και να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την απειλή σε όλο τον ελεύθερο κόσμο». Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, σκοπός της ασκήσεως ήταν η εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού αμφοτέρων των δύο χωρών στη σχεδίαση και τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων CSAR με εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των πληρωμάτων αέρος, στο τακτικό επίπεδο, η αύξηση του επιπέδου τυποποίησης των εμπλεκομένων δυνάμεων στη σχεδίαση και τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων CSAR, καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από τη συνεργασία με πολεμικές αεροπορίες διαφορετικής φιλοσοφίας και μέσα διαφορετικών δυνατοτήτων. Η άσκηση ήταν τύπου CSAR και αποτελούσε ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης («Μίνωας 2010») που είχε διακοπεί τον περασμένο Μάιο, λόγω των γεγονότων της ισραηλινής επιθέσεως στα πλοία των ειρηνιστών, κυρίως από την Τουρκία, που επιχείρησαν να σπάσουν τον από θαλάσσης αποκλεισμό των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζα. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας του τρέχοντος έτους μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο την αεροπορική βάση Ανδραβίδας και δράση όλη σχεδόν την Πελοπόννησο και το Ιόνιο πέλαγος, από το ΚΕΑΤ με τις κατευθύνσεις και οδηγίες του ΑΤΑ και του ΓΕΑ και με την αμέριστη υποστήριξη της 117 Πτέρυγας Μάχης. Σε αυτήν συμμετείχαν από ισραηλινής πλευράς οκτώ συνολικά ελικόπτερα, από τα οποία τέσσερα επιθετικά AH-64D Longbow Apache (το ένα εφεδρικό) και ισάριθμα μεταφορικά UH-60 Blackhawk(το ένα επίσης εφεδρικό).Από αντίστοιχης ελληνικής συμμετείχαν ένα μεταφορικό ελικόπτερο Super Puma, τρία επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache(από τα οποία το ένα εφεδρικό), μία πυροβολαρχία αντιαεροπορικών συστημάτων Crotale-NG, καθώς και έξι μαχητικά αεροσκάφη (F-16, Mirage 2000-5 και F-4E).http://www.aviationlive.org/2011/11/rafale-demo-breitling-sion-airshow.html

Μυστική άσκηση με τους Ισραηλινούς
Τους αιθέρες “αναστάτωσαν” χθες δύο ισραηλινά ελικόπτερα κι ένα ελληνικό σούπερ πούμα, που πέταξαν πάνω από τον Λιμνάκαρο στα Λασιθιώτικα βουνά, στο πλαίσιο της ελληνοϊσραηλινής άσκησης “Ένδοξος Σπαρτιάτης 2008”. Τα ελικόπτερα βρίσκονται από προχθές στην Κρήτη, ενώ φιλοξενούνται στην 133 Σμηναρχία Μάχης Καστελίου. Χθες το βράδυ μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχουν σε επιχείρηση διάσωσης από θαλάσσης, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου. Πρέπει να σημειωθεί πως στις επιχειρήσεις του “Ένδοξου Σπαρτιάτη” στην Κρήτη, συμμετέχουν ακόμη 8 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, τύπου F – 16, τα οποία επιχειρούσαν χθες το μεσημέρι για περίπου τρεις ώρες.
ΜυστικότηταΔικαιολογημένη πρέπει να χαρακτηριστεί η αναστάτωση κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Λασιθίου, που είδαν χθες τα μαχητικά ελικόπτερα πάνω από τα κεφάλια τους. Κι αυτό γιατί η επιχείρηση πραγματοποιείται με άκρατη μυστικότητα, ενώ όσες πληροφορίες διαρρέουν, σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν απόλυτα την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό της μυστικότητας που επικρατεί στην άσκηση, είναι το γεγονός πως για το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η άσκηση “δεν υπάρχει”, καθώς όπως επεσήμανε στην “Π” ο εκπρόσωπος Τύπου του Γ.Ε.Α., “καμία άσκηση δεν πραγματοποιείται στην Κρήτη”. Βεβαίως, όταν οχτώ αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα βρίσκονται σε μια Σμηναρχία, όπως αυτή του Καστελίου, της οποίας ο αεροδιάδρομος φτάνει κυριολεκτικά δίπλα σε σπίτια του χωριού, είναι μάλλον δύσκολο να μην αντιληφθεί κανείς, πως στην Κρήτη, κάτι συμβαίνει. 
ΣκοπόςΗ εξάσκηση και συνεργασία της “αφρόκρεμας των ιπταμένων” προβάλλεται ως επίσημος στόχος της άσκησης “Ένδοξος Σπαρτιάτης 2008”, καθώς είναι γνωστό, πως οι Έλληνες και οι Ισραηλινοί πιλότοι, θεωρούνται οι καλύτεροι στον κόσμο. Στο πλαίσιο της εξάσκησης αυτής των ιπταμένων στην Κρήτη, τα ελικόπτερα επιχείρησαν για δύο ημέρες, με αποκορύφωση των επιχειρήσεων τους το σημερινό ξημέρωμα. Όλοι οι συμμετέχοντες στην άσκηση αναμένεται να φύγουν από την 133 Σμηναρχία Μάχης, εκτός απροόπτου, σήμερα το μεσημέρι, για να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Πρέπει να σημειωθεί πως ανάλογες ασκήσεις είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, ενώ η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει συνεργαστεί εκτός από την Ελλάδα και με την Τουρκία σε αντίστοιχες επιχειρήσεις. Προβληματισμός Μερικός σκεπτικισμός παρατηρείται στο διαδίκτυο αναφορικά με την εξέλιξη της άσκησης “Ένδοξος Σπαρτιάτης 2008”, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όπως αναφέρεται σε διάφορες ιστοσελίδες, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ συμμετέχει σε ανάλογη άσκηση, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που ισραηλινά μαχητικά πέταξαν όλη τη διαδρομή από τη χώρα τους ως την Ελλάδα, πετώντας παράλληλα και πάνω από την Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαδίκτυο, η συγκεκριμένη άσκηση, είναι πιθανό να μην σχετίζεται με την εκπαίδευση των ιπταμένων, αλλά απλά να αποτελεί μια επίδειξη δύναμης του Ισραήλ προς τους γειτονικούς σε αυτό λαούς. Όπως και να έχει πάντως, σε τέτοιες περιπτώσεις, κανείς δεν μπορεί να εξάρει ασφαλή συμπεράσματα, καθώς την πραγματικότητα γύρω από συγκεκριμένες ασκήσεις γνωρίζουν μονάχα όσοι συμμετέχουν σε αυτές. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η πραγματικότητα παραμένει “σφραγισμένη” στα αρχεία στρατηγείων, οπότε τίποτα σχεδόν, εκτός από αυτή κάθε αυτή τη διεξαγωγή της άσκησης, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
 Του Γιάννη Ζωράκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως