6 Οκτωβρίου 2012

Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος η απορρόφηση

financials kouzoulades
 Μπλε και πράσινα δάνεια
 Παρά την μεγάλη κρατική χρηματοδότηση τους , τα δυο πρώην μεγάλα  ελληνικά κόμματα  ΝΔ - ΠΑΣΟΚ  έπρεπε να δανείζονται  για να καλύψουν της υπέρογκες προεκλογικές δαπάνες τους.Η κρατική Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος στάθηκε ο κύριος εξυπηρετητής των μεγάλων δανειακών απαιτήσεων των δυο κομμάτων, με μοναδική εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση τους . Έτσι  από την  Νέα Δημοκρατία έφτασαν να  της οφείλουν 105.000.000 € ( εκατομμύρια ευρώ) ενώ από το ΠΑΣΟΚ οφείλουν  96 .000.000 €  (εκατ. ευρώ)
Η ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, έχει  δανείσει  15.000.000€ (εκατ.  ευρώ) στην Νέα Δημοκρατία και 6,5.000.000 € (εκατ. ευρώ)   στο ΠΑΣΟΚ.
Επίσης άλλες τρεις τράπεζες έχουν χορηγήσει στα δυο κόμματα δάνεια  με μικρότερα ποσά .Στης δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τα ποσοστά των δυο κομμάτων σημείωσαν  κατακόρυφη πτώση με άμεσο αποτέλεσμα  να μειωθούν  δραματικά τα ποσά της κρατικής επιχορήγησης, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για  την εξόφληση των  δανειακών τους υποχρεώσεων.Στα τέλη Ιουλίου 2012 , η ΑΤΕ έπειτα από μια πορεία αλλεπάλληλων άστοχων ενεργειών των διοικήσεων της ,θεωρήθηκε  ότι έπρεπε να διασωθεί από την διαφαινόμενη οικονομική κατάρρευση της ,έτσι υπό την πίεση της Τρόικας, με πολιτική απόφαση της τρικομματικής συγκυβέρνησης  ΝΔ  ΠΑΣΟΚ   και τρεχούσης  του προγράμματος της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών,  αποφασίστηκε το (υγιές ) τμήμα της ΑΤΕ  συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών δανείων να απορροφηθούν πλήρως  από την Τράπεζα Πειραιώς.
 ΠΗΓΗhttp://www.reuters.com/article/2012/09/27/us-greece-politics-parties-idUSBRE88Q0EA20120927   
  Η ανακεφαλαιοποίηση
Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελούν βασική προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και άρα και για την πολυπόθητη ανάκαμψη. Η πολύμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση του εγχειρήματος, ωστόσο, έγκειται στο βασικό προβληματισμό για το κατά πόσο είναι δυνατό, αλλά και ηθικό, από ένα σημείο και μετά, να διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα αλλά και τις ίδιες διοικήσεις τη στιγμή που το Δημόσιο συνεισφέρει δεκάδες δις ευρώ στη διάσωσή τους.Έτσι, λοιπόν, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, μαζί με το οριστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο δανεισμού της χώρας, αποφασίστηκε και ένα ποσό-δάνειο ύψους περίπου 35 δις από τον Προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.Τα λεφτά αυτά προορίζονταν για το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο οποίο υπήρχαν ήδη 10 δις από το 1ο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας (1ο Μνημόνιο). Μετά και το νέο αυτό ποσό, τα κεφάλαια του Ταμείου, σήμερα, προσδιορίζονται συνολικά στα 50 δις ευρώ. Από αυτά, τα 18 δις δόθηκαν τον περασμένο Απρίλιο ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 βιώσιμων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) και επιπλέον άλλα 7 δις ευρώ πήγαν για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ μετά την απορρόφησή της από την Πειραιώς. Τέλος, τα υπόλοιπα 23-25 δις αναμένονται από την επόμενη δόση του δανείου που πρόκειται -με αρκετή καθυστέρηση- να πάρει η χώρα και με την οποία προσδοκάται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
ΠΗΓΗhttp://www.tovima.gr/finance/article/?aid=472858
 Η  ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
Τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο νόμος 4021/2011.Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.
 ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΥΓΙΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΤΕbank ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  27.7.2012
 Η εθελοντική συμμετοχή της ATEbank στη διαγραφή του δημοσίου χρέους κατά 53,5% (PSI) είχε καταλυτική επίπτωση στα ίδια κεφάλαια και στην κεφαλαιακή επάρκεια της Αγροτικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο των διαδικασιών που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά και με βασική παράμετρο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας... 
ΑγροτικήΤράπεζα Πειραιώς  

Διασφαλίζεται το σύνολο των εργαζομένων της τράπεζας, οι οποίοι παραμένουν στο καλό κομμάτι της που μεταβιβάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς.Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα.Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή... 
The deal 
1. Είναι η πρώτη σημαντική κίνηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
2. Είναι ένα πολύ καλό μήνυμα προς την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
3. Η λύση που προκρίθηκε ήταν αποτέλεσμα των μελετών που πραγματοποίησαν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Alvarez &amp Marsal και η Bain, μεγάλες διεθνείς εταιρίες συμβούλων, που είχαν προσληφθεί αντίστοιχα από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.
4. Με βάση τα συμπεράσματα τους η Αγροτική κινδύνευε να κλείσει (μη βιώσιμη) εάν δεν υπήρχε λύση που θα συνδυαζόταν με την απορρόφηση της από μία από τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες που έχουν κριθεί βιώσιμες και μπήκαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
5. Προς τη κατεύθυνση να δοθεί λύση βιωσιμότητας για την Αγροτική πίεζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
6. Η Τράπεζα Πειραιώς έδειξε ενδιαφέρον και η προσφορά που κατέθεσε θεωρήθηκε η καλύτερη, διότι είχε το πλεονέκτημα ότι διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης του προσωπικού της Αγροτικής. 
7. Η συμφωνία λοιπόν με την Πειραιώς, για την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής, διασφαλίζει την συνέχεια και την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου των καταστημάτων, τη δουλειά 5.500 εργαζομένων και την κοινωνική ειρήνη.
8. Με την απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ παρέχεται απόλυτη ασφάλεια στους πελάτες της τράπεζας και ειδικότερα στον αγροτικό κόσμο. Η ποιότητα των υπηρεσιών με τη συνένωση των δύο δυνάμεων θα γίνει καλύτερη και από πλευράς εξυπηρέτησης και από πλευράς νέων προϊόντων…
 Η ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έδωσε την έγκριση για να γίνει το deal, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα ακόλουθα: 
«Η μεταβίβαση περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της.Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού.Η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση των καταθετών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα. Με το εγχείρημα αυτό, διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και οι θέσεις απασχόλησης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία και εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών.Σύμβουλοι του ΤΧΣ ήταν η BNP Paribas και η Moelis &amp Co.
 ΠΗΓΗhttp://www.tovima.gr/finance/article/?aid=468688 
Περίπου 6 με 7 δισ. ευρώ θα στοιχίσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η λύση της διάσπασης των υγιών στοιχείων του ενεργητικού της ΑΤΕ και της μεταβίβασής τους στην Τράπεζα Πειραιώς, ο ρόλος της οποίας αναβαθμίζεται σημαντικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.Η Πειραιώς ήταν η μοναδική τράπεζα που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση των υγιών στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ, μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση να προχωρήσει, με διαδικασίες – εξπρές, στην διάσπαση της τράπεζας.Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα Πειραιώς η διάσπαση της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και η μεταβίβαση της «καλής» τράπεζας στην Πειραιώς.Βάσει της ανακοίνωσης στην Πειραιώς μεταβιβάζονται όλες οι καταθέσεις όλο το δίκτυο και το προσωπικό της ΑΤΕ, τα ενήμερα δάνεια καθώς και οι χρηματοοικονομικές θυγατρικές της (ΑΤΕ Ασφαλιστική, ΑΤΕ Leasing ).Στο Δημόσιο μεταβιβάζονται οι μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές της ΑΤΕ (ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, Δωδώνη) προκειμένου να πουληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ θα υπάρξει ρύθμιση για τα δάνεια. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα.Παρότι το ύψος του υγιούς χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ που μεταβιβάζεται στην Πειραιώς δεν έχει ανακοινωθεί, εκτιμάται ότι θα ανέλθει γύρω στα 26 με 27 δισ. ευρώ. To κενό χρηματοδότησης του μεταφερόμενου υγιούς χαρτοφυλακίου θα καλυφθεί από το ΤΕΚΕ (μέσω δανείου που θα λάβει το ΤΕΚΕ από το Τ.Χ.Σ) με περίπου 6,5 δισ. ευρώ.Η κεφαλαιακή ενίσχυση της «καλής» ΑΤΕ θα προσδιορισθεί αφού επεξεργασθεί η Πειραιώς νέο business plan που θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει του οποίου θα καθορισθούν πλέον και οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζαςΣύμφωνα με πληροφορίες στην Πειραιώς μεταβιβάζονται και τα δάνεια των κομμάτων τα οποία είχε χορηγήσει η ΑΤΕ καθώς παραμένουν ενήμερα, ενώ μένει να οριστικοποιηθεί τι θα γίνει με μια υποκατηγορία – επιχειρηματικών κυρίως- δανείων που τυπικά είναι επίσης ενήμερα, πρακτικά όμως θα μπορούσαν να θεωρηθούν επισφαλή.Στην καλή ΑΤΕ περιλαμβάνονται και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατείχε η τράπεζα τα οποία όμως μεταβιβάζονται στην Πειραιώς σε τρέχουσα τιμή. Η διαφορά αποτίμησης καθώς και η ζημιά από το κούρεμα και την επιμήκυνσή τους βαρύνει την κακή τράπεζα της οποίας η άδεια ανακλήθηκε και τίθεται σε εκκαθάριση.Σύμφωνα με εκτιμήσεις η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ επιβαρύνεται με αρνητικά ίδια κεφάλαια 4 δισ. ευρώ, ενώ θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιό της επισφαλή δάνεια ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.                               Αναβαθμίζεται η θέση της Πειραιώς 
Στις 30/9/2011 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) η ΑΤΕ διέθετε καταθέσεις 17,2 δισ. ευρώ οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί από τότε και κινούνται σήμερα στην περιοχή των 14,5 με 15 δισ. ευρώ.Η εξασφάλιση των καταθέσεων της ΑΤΕ αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο όφελος για την Πειραιώς καθώς κατά κανόνα πρόκειται για δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο από το μέσο όρο της αγοράς. Επομένως η Πειραιώς εξασφαλίζει μείωση στο cost of funding.Ταυτόχρονα το ενεργητικό της εκτινάσσεται στα 73 με 74 δισ. ευρώ και αποκτά τη δυνατότητα να καταθέσει ένα νέο business plan βάσει του οποίου θα προσδιορισθούν οι κεφαλαιακές της ανάγκες του νέου μεγαλύτερου σχήματος. Αυτό σημαίνει ότι για την ανακεφαλαιοποίηση της καλής ΑΤΕ το Τ.Χ.Σ δεν θα καταβάλει προς το παρόν κεφάλαια. 
 ΠΗΓΗhttp://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/716236/Article.aspx# 
Εισαγγελική έρευνα για την Αγροτική ΤράπεζαΤη διενέργεια ποινικής έρευνας για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας με αφορμή τους ισχυρισμούς, πριν ένα μήνα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής περί «δομικών προβλημάτων και αστοχιών» που έφεραν την τράπεζα σε δεινή θέση, διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε στον Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη να ερευνήσει όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Προβόπουλος για τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στον Όμιλο Πειραιώς και ειδικότερα στους ισχυρισμούς του διοικητή της ΤτΕ περί άστοχων ενεργειών με αγορές παραγώγων και άλλων «τοξικών επενδυτικών προϊόντων, που έγιναν και οδήγησαν σταδιακά σε κακή οικονομική θέση την τράπεζα.Ο κ. Προβόπουλος είχε υποστηρίξει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι η δεινή θέση της τράπεζας δεν οφείλεται μόνο στο «κούρεμα» των ομολόγων (PSI) αλλά σε χρόνια δομικά προβλήματα, αναφέροντας ότι τα κέρδη της στην περίοδο 1997-2010 μόλις φθάνουν τα 190 εκατ. ευρώ, παρά τις «κεφαλαιακές ενέσεις» ύψους 4 δισ. ευρώ.Είχε πει, επίσης, ο κ. Προβόπουλος κάνοντας λόγο για «αστοχίες», ότι τα προηγούμενα χρόνια η ΑΤΕ είχε επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ σε θυγατρικές εταιρείες με αποτέλεσμα σήμερα, ύστερα από αλλεπάλληλες απομειώσεις και διαγραφές, να έχουν απομείνει 156 εκατ. ευρώ.Κατά τον κ. Προβόπουλο, και αυτό θα είναι το βασικό ζητούμενο στην εισαγγελική έρευνα, η τράπεζα προχώρησε σε «επενδύσεις» σε παράγωγα και άλλα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα από τα οποία στην τριετία 2009-2011 επιβαρύνθηκε με ζημιές 285 εκατ. ευρώ.Αντικείμενο της έρευνας είναι να διακριβωθεί αν στην υπόθεση της Αγροτικής προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση της θέσης της και να εντοπισθούν πιθανώς υπεύθυνοι. 
ΠΗΓΗhttp://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12648&subid=2&pubid=112918029 
http://www.atebank.gr/atebank

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως