24 Σεπτεμβρίου 2012

Ομοσπονδιακό Στρατιωτικό Αρχείο του Freiburg (αρχείο των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Κρήτη)


Οι θηριωδίες δια χειρός των ναζί!                        Στο φως τα γερμανικά αρχεία.

Ενα από τα ελάχιστα γερμανικά αρχεία της κατοχικής περιόδου, παρέλαβε επισήμως η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε ψηφιακή μορφή τα οποία περιλαμβάνουν 20.758 έγγραφα των δυνάμεων στρατού, αεροπορίας του αρχηγείου ενόπλων δυνάμεων, του υπουργείου Εξωτερικών, των μυστικών υπηρεσιών... Πρόκειται για το αρχείο των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Κρήτη το οποίο αποκτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Στρατιωτικό Αρχείο του Freiburg μετά από μεγάλους αγώνες και προσπάθειες.
Το υλικό αυτό βρίσκετια πλέον στη διάθεση των ερευνητών που θέλουν να μελετήσουν τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, ενώ στις προθέσεις του Δήμου είναι να φροντίσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την μετάφρασή τους. 
 
 


ΠΗΓΗ :    http://www.patris.gr/articles/46691/13193?PHPSESSID= 

Aποτύπωσαν οι ίδιοι τα εγκλήματα
Ένα σπάνιο αρχειακό υλικό, στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες εξαιρετικά σημαντικές για τη δραστηριότητα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Κρήτη, περιλαμβάνονται στο Ομοσπονδιακό Στρατιωτικό Αρχείο του Freiburg, το οποίο παρέλαβε η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα αρχεία της περιόδου εκείνης που διασώθηκαν, από τα οποία μπορούν οι σύγχρονοι ερευνητές να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες και να φωτίσουν και άλλες ιστορικές πτυχές κορυφαίων γεγονότων, όπως την θυσία των 62 Μαρτύρων, τα γεγονότα της Βιάννου, των Ανωγείων καθώς και σημαντικές μάχες οι οποίες διεξήχθησαν στην Κρήτη. Τα γερμανικά αρχεία τα οποία έχουν παραληφθεί σε ψηφιακή μορφή, περιλαμβάνουν 20.758 έγγραφα των δυνάμεων του στρατού, της αεροπορίας, του αρχηγείου των ενόπλων δυνάμεων, του υπουργείου Εξωτερικών, των μυστικών υπηρεσιών αλλά και φακέλους οι οποίοι παραχωρήθηκαν από ιδιώτες, όπως για παράδειγμα του Γερμανού στρατηγού Στούντεντ, ο οποίος μάλιστα υπήρξε επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη, που κατέλαβαν το νησί. Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται από το αρχείο του Γερμανού στρατηγού, είναι ο απίστευτος αριθμός των απωλειών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, αλλά και ο δικός του προβληματισμός, σχετικά με το αν τελικά θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιηθεί αλεξιπτωτιστές στην προσπάθεια κατάκτησης της Κρήτης!
Εντύπωση επίσης προκαλούν τα έγγραφα τα οποία αναφέρονται στην κατάσταση των ιταλικών στρατευμάτων, μέρος των οποίων είχε ενσωματωθεί με το γερμανικό στρατό…
Είναι πραγματικά πολύ μεγάλος ο πλούτος των εγγράφων και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν, τα οποία προέρχονται από πολεμικά ημερολόγια καταστάσεις υπηρετούντων στρατιωτών, αναφορές για την πολεμική ετοιμότητα των γερμανικών στρατευμάτων, αναφορές απωλειών, εφοδιασμών μονάδων, υπηρεσιακή αλληλογραφία, πρωτόκολλα ανάκρισης αιχμαλώτων, έγγραφα της διοίκησης της Νότιας Ελλάδας…
Εκτός από τις καθαρά στρατιωτικές πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα των γερμανικών στρατευμάτων, περιλαμβάνονται και στοιχεία, περιγραφές των μυστικών υπηρεσιών για τα πετρέλαια της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, και της Ελλάδας, στα οποία μάλιστα οι σχετικοί χάρτες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή της Θάσου, και αποδείχτηκαν ακριβείς.
Επίσης περιλαμβάνουν ένα φάκελο ο οποίος περιέχει έγγραφα για καταπατήσεις του διεθνούς δικαίου, κατά τη Μάχη της Κρήτης.
Ελάχιστα τμήματα από το αρχείο έχουν σήμερα μεταφραστεί, ωστόσο διατίθεται ελεύθερα στο σύνολο του στη διάθεση του κάθε ερευνητή για να το μελετήσει, και να αναζητήσει τις πληροφορίες που περιλαμβάνει…
 Tης Λίλιαν Δαφερμάκη  http://www.patris.gr/articles/46691/13194?PHPSESSID
Η σημασία των αρχείων
Εμφανώς συγκινημένος από την απόκτηση των γερμανικών αρχείων κατοχής από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη εμφανίστηκε ο Μανόλης Βασιλάκης ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια σπουδαία αρχειακή συλλογή η οποία προστίθεται στις επίσης εξιόλογες ήδη υπάρχουσες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: Πρόκειται για περισσότερα από 20.000 έγγραφα που μας παραχωρήθηκαν σε Ψηφιακή μορφή από το Ομοσπονδιακό Στρατιωτικό Αρχείο του Freiburg. Με τα έγγραφα αυτά προστίθεται μια ακόμα σπουδαία αρχειακή συλλογή στις ήδη υπάρχουσες στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη (ΒΔΒ). Στις δικές μας πηγές προστίθενται τώρα τα αρχεία της άλλης πλευράς του τότε εχθρού, με προφανή σημασία για τη γνώση μιας συγκλονιστικής περιόδου της Ιστορίας μας.
Το αρχείο περιλαμβάνει 20.758 έγγραφα, 19.523 μεγέθους Α4 και 1235 μεγέθους Α3 που είναι αντιγραμμένα σε ψηφιακή μορφή σε 21 CD. Η δαπάνη για την απόκτησή τους ήταν περίπου 7.700 ευρώ (δες συνημμένο πίνακα).

Μετά την ανακοίνωση των παραπάνω αριθμών γίνεται κατανοητό γιατί αναφερόμαστε σε μια “πρώτη παρουσίαση” στην πρόσκληση που σας στέιλαμε: στο σύντομο διάστημα που τα αρχεία βρίσκονται στη διάθεσή μας δεν ήταν δυνατόν να γίνει παρά μια δειγματοληπτική έρευνα του υλικού. Θεωρήσαμε όμως ότι δεν θα έπρεπε να σας στερήσουμε άλλο την πρόσβαση στο αρχείο και σας καλούμε από τα λίγα στοιχεία που θα σας δώσουμε να αντιληφθείτε τη σημασία του, να αναγνωρίσετε δηλαδή εξ όνυχος τον λέοντα.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν έγγραφα των δυνάμεων του στρατού (αρχικά φακέλων RH) της Αεροπορίας (RL) του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων (RW) του Υπουργείου Εξωτερικών, των μυστικών υπηρεσιών κ.α. αλλά και φακέλους που προέρχονται από την παραχώρηση ιδιωτών (Ν) στην περίπτωσή μας του στρατηγού Kurt Student που ήταν επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών που κατέλαβαν την Κρήτη.

Μέσα στους φακέλους αυτούς εντοπίσαμε αναφορές δραστηριοτήτων και πολεμικά ημερολόγια διαφόρων μονάδων (π.χ. φακ. RH 26-22-79) και τα παραρτήματα τους, καταστάσεις υπηρετούντων στρατιωτών (π.χ. φακ. RW 40 - 213, RW 40 - 215), αναφορές για την πολεμική ετοιμότητα των μονάδων, αναφορές απωλειών, για τον εφοδιασμό των μονάδων (RL 25), για τα νοσοκομεία (RL 26), αστυνομικά αρχεία (R 70), υπηρεσιακή αλληλογραφία, πρωτόκολλα ανάκρισης αιχμαλώτων (π.χ. φακ. RL 11 - 48), εγγραφα της διοίκησης Νοτίας Ελλάδας και της διοίκησης Θεσ/κης - Αιγαίου, έγγραφα της διοίκησης Νοτιοανατολικής Ευρώπης (φακ. RW 40) αναλύσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για την παγκόσμια κατάσταση (φακ. R 58/1115) των μυστικών υπηρεσιών για τα πετρέλαια της Βαλκανικής (R 58/40).

Aπό σήμερα τα αρχεία τίθενται στη διάθεση των ερευνητών και των πολιτών. Σύμφωνα με τη σύμβαση που εχουμε υπογράψει με το Ομοσπονδιακό Αρχείο τα έγγραφα θα είναι προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αντίγραφα όμως δεν μπορούμε να χορηγήσουμε εμείς αλλά αυτά θα ζητούνται από το Ομοσπονδιακό Αρχείο. Όπως είναι αυτονόητο, σε επιστημονικές εργασίες που θα γίνει χρήση των αρχείων θα αναφέρεται η πηγή.

Γεννάται τώρα το ερώτημα πώς θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των Αρχείων.

Πρώτα - πρώτα θα προχωρήσουμε στην απόκτηση βοηθημάτων για τους μεταφραστές και ερευνητές. Λεξικά με στρατιωτική ορολογία, πληροφορίες για τη δομή των αρχείων και των στρατιωτικών δυνάμεων της Γερμανίας κατά το δεύτερο παγκ. πόλεμο, ιστορικά βιβλία κ.α. Έχομε ήδη την άδεια να μεταφράσουμε και να εκδώσουμε το βιβλίο της κ. Marlen von Xylander (Μάρλεν φον Ξυλαντερ) με τον τίτλο: “Η Γερμανική κατοχή στην Κρήτη 1941 έως 1945”.... Είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμαρχος και το Δημοτ. Συμβούλιο αλλά και η τοπική κοινωνία που στήριξαν μέχρι τώρα τις προσπάθειες της Β.Δ.Β. για την έκδοση του Ενετικού και Τουρκικού Αρχείου θα στηρίζουν και τις αντίστοιχες προσπάθειες για το Γερμανικό.

Τα έγγραφα αναφέρονται σε μια εποχή πολέμου και κατοχής, ποταμοί αιμάτων και δακρύων είναι συνυφασμένοι με αυτά. Η απόκτηση από τους συμμάχους κάποιου από τα έγγραφα αυτά την περίοδο που γράφτηκαν απαιτούσε μεγάλη διακινδύνευση υπεράνθρωπες προσπάθειες και θυσίες. Σήμερα πήραμε χιλιάδες εγγράφων με απλή αίτηση, καταβάλλοντας μόνο τη δαπάνη αντιγραφής....

Μανώλης Βασιλάκης  http://www.patris.gr/articles/46691/13195?PHPSESSID=
  Eνδιαφέρον το υλικό αλλά τα έγγραφα περιέχουν τη γερμανική άποψη 
Το υλικό αυτό των γερμανικών αρχείων, είναι πολύ ενδιαφέρον αφού πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα τα οποία διασώζονται από όλες τις κατακτημένες χώρες, τονίζει ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιστορικός και ερευνητής Αντώνης Σανουδάκης, σχολιάζοντας, την απόκτηση του από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι όλο το υλικό το οποίο περιέχει, εκφράζει την γερμανική πλευρά των κατοχικών στρατευμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν περιέχει την αντικειμενική ιστορία της Κρήτης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι ερευνητές οι οποίοι θα το επεξεργαστούν θα πρέπει να επιμείνουν στη διασταύρωση των πληροφοριών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Επειδή στην Κρήτη με συμφωνία του Χίτλερ και του Τσόρτσιλ, για το Γερμανικό Στρατό του Αιγαίου και της Κρήτης, θα παρέμενε ατόφιος για να χτυπηθεί ο ΕΛΛΑΣ στην Ελλάδα - σύμφωνα με τον υπουργό του Χίτλερ Αλμπερτ Σπερ- μετά την αμφιλεγόμενη για τη σκοπιμότητα της απαγωγή του Κράιπε, και το σαμποτάζ της Δαμάστας, ακολούθησαν ομαδικές εκτελέσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, με αποτέλεσμα ανενόχλητοι οι Γερμανοί να μεταβούν στα Χανιά και με την υποστήριξη των Άγγλων να παραμείνουν εκεί έως τον Ιούνιο του 1945. Φεύγοντας πήραν μαζί τους και τα αρχεία γεγονός πολύ ενδιαφέρον. Βεβαίως θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι απόψεις των Γερμανών για το έγγραφο υλικό και το φωτογραφικό. Με μια προϋπόθεση. Τα έγγραφα θα περιέχουν τη γερμανική πλευρά δε σημαίνει ότι θα περιέχουν την αντικειμενική ιστορία της κατοχής στην Κρήτη. Γι’ αυτό, όσοι θα ασχοληθούν, και το γνωρίζουμε οι ερευνητές, θα επιμείνουμε στη διασταύρωση των πληροφοριών».
ANTΩNHΣ ΣANOYΔAKHΣ:http://www.patris.gr/articles/46691/13198?PHPSESSID=
ΠΗΓΗ
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως