24 Σεπτεμβρίου 2012

Αρχεία των ναζί : αποσπάσματα από τα πολεμικά ημερολόγια του Γερμανικού αρχείου κατοχής στην Κρήτη.

Ζωντάνεψαν οι μνήμες από τις “θηριωδίες”
 Δέος προκαλούν τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται σε ένα από τα πολεμικά ημερολόγια του Γερμανικού Αρχείου, που αφορούν στα γεγονότα της Βιάννου.
Είναι κυριολεκτικά συγκλονιστική η μαρτυρία των στρατευμάτων κατοχής όπου καταγράφεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των Ελλήνων, στη μάχη τους κατά του εχθρού. Σε ένα από τα σημεία του ημερολογίου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι στόχοι της ημέρας δεν επιτεύχθηκαν πλήρως. μέχρι τώρα έχουν τουφεκιστεί κατά τη φυγή 280 Έλληνες.Η Κάτω Σύμη, και ο Πεύκος κάηκαν ολοσχερώς. Ο ανδρικός πληθυσμός της Βιάννου συνελήφθη . Τώρα έχουν συλληφθεί συνολικά 310 άνδρες…» Είναι ένα μόνο από τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα που δείχνουν από την πλευρά του κατακτητή, όχι μόνο τη σκληρότητα με την οποία προσπαθούσε να επιβληθεί, και την ισχυρή αντίσταση που συναντούσε, αλλά και το μέγεθος της καταστροφής που είχε προκαλέσει χωρίς να πετύχει το στρατιωτικό του στόχο! ...


 Τα γεγονότα τηςΣφαγής της Βιάννου
 Φάκελος RH 26-22-79, σελ. 64-81
11.9.43 Αναφορά 10ης (διμοιρίας) 6ου συντάγματος γρεναδιέρων (πεζικού): Παρουσιάστηκε ο Έλληνας αγροφύλακας από το Συκολόγο και δήλωσε ότι νωρίς το πρωί της 10.9 συνελήφθη από 10 ενόπλους πολίτες (Zivilisten) και οδηγήθηκε σ’ένα λόφο. Εκεί βρισκόταν ήδη ο δεύτερος αγροφύλακας από το ίδιο χωριό. Κατά τις 12.00 η ώρα οδηγήθηκαν εκεί από 11 άλλους ενόπλους πολίτες 1 Γερμανός στρατιώτης και 1 Έλληνας χωροφύλακας. Όπως δηλώνει ο Γερμανός στρατιώτης, ήταν αυτός και ο Έλληνας χωροφύλακας από τη βάση της Άρβης (;) (Arsi). Οδηγήθηκαν και οι δύο κατά τις 16.00 προς την κατεύθυνση της άλλοτε ιταλικής περιοχής (σ.τ.μ. νομός Λασιθίου).Ο επόμενος οικισμός ήταν η Κάτω Σύμη. Οι δύο αγροφύλακες αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι μαρτυρίες του αγροφύλακα επιβεβαιώθηκαν από το σκοπό της Κάτω Σύμης. Οι δύο σκοποί της Αγροφυλακής της Κάτω Σύμης, που ήθελαν να επιστρέψουν σήμερα κατά τις 10.00 στη Βιάννο, δεν επέστρεψαν μέχρι τώρα. Πρέπει να υποθέσομε ότι και αυτοί συνελήφθησαν από συμμορίτες (Banditen).
12.9.43 Το απόσπασμα εντοπισμού βλαβών του κέντρου αναφοράς “Waldemar” (Βάλντεμαρ) διαπίστωσε στις 12.9 ώρα 8.45 δολιοφθορά στο (ηλεκτρικό) δίκτυο Παναγιά-Ανω Βιάννος. Από την εναέρια γραμμή είχε κοπεί ένα πεδίο (και οι δύο γραμμές).Λόγω απαγωγής τριών στρατιωτών στην περιοχή της Βιάννου, θα προετοιμασθεί σε συνεννόηση με το (γραφείο) Ια η ρίψη προκηρύξεων.            

Παράρτημα 216
Επιχείρηση Άνω Βιάννος: μια διμοιρία, η 11η του 6ου συντάγματος έπεσε σε ενέδρα σε μια χαράδρα κοντά στην Κάτω Σύμη και κυκλώθηκε από ένοπλους συμμορίτες. Δύναμη των συμμοριτών εκτιμάται σε 120-150 άνδρες. Η διμοιρία δέχθηκε ισχυρά πυρά από υψώματα. Μέχρι τώρα δηλώθηκαν απώλειες: 12 νεκροί, 5 (βαριά) τραυματίες, 5 (ελαφρά) τραυματίες, 6 αγνοούμενοι. Επικεφαλής επίσης (βαριά) τραυματίας. Σε μερικές περιπτώσεις ακρωτηριασμός των πεσόντων. Με την άφιξη των δύο εφεδρικών λόχων ανοίχθηκε αμέσως πυρ και σκοτώθηκαν 10-15 συμμορίτες. Οι υπόλοιποι διέφυγαν στο βουνό. Η Κάτω Σύμη και ο Πεύκος κάηκαν. Κάτοικοι δεν υπήρχαν πια. Η επιχείρηση θα συνεχισθεί στις
13.9.13.9.43 Λόγω της επίθεσης συμμορίας κατά διμοιρίας, της 11ης /6ου (συντάγματος), στην περιοχή της Κάτω Σύμης-Πεύκου.
Παράρτημα 217
Ανακηρύχθηκε η περιοχή με άμεση ισχύ σε αποκλεισμένη ζώνη.

Παράρτημα 218
Ξεκίνησε η εφαρμογή αντιποίνων κατά των χωριών και των οικισμών.Σύσκεψη γι’ αυτό το θέμα στην Kreiskommandantur (νομαρχιακή στρατιωτική διοίκηση) Ηρακλείου. 16ο σύνταγμα πεζικού, 65ο σύνταγμα πεζικού ομάδα δράσης Knebel (Κνέμπελ) και μυστική στρατιωτική αστυνομία (GFP) Ηρακλείου.Στο δρόμο Βιάννος -Πεζά θα αρχίσουν αμέσως έλεγχοι της κυκλοφορίας από τη μυστική στρατιωτική αστυνομία.Στα ιταλικά στρατεύματα θα σταλούν φυλλάδια με ειδήσεις προς διανομή.
14.9.43 Ο ανθυπολοχαγός Gross (Γκρος) παίρνει μέρος σε συνεδρίαση του δικαστηρίου.
(Σημ. καμιά άλλη εγγραφή στις 14.9).
15.9.43 Για την ανάκριση ομήρων από την αποκλεισμένη περιοχή της Βιάννου δόθηκε σήμερα εντολή στον έφεδρο αξιωματικό Dr Mezerhofer (Μετσερχέφερ) να μεταβεί στη Βιάννο.Ο έφεδρος αξιωματικός Klingebiel (Κλίνγκπεμιλ) διμοιρίτης στη 2η (διμοιρία) του 22ου τάγματος σκαπανέων για 8 βδομάδες.
Το 65ο Σύνταγμα πεζικού αναφέρει ότι στο Μύρτος συνελήφθησαν από το στρατό 500 άνδρες, που δήθεν είχαν εντολή να ψαρέψουν εκεί.

Με απόφαση του διοικητή της μεραρχίας εμπίπτουν αυτοί οι Έλληνες, επειδή παρέμειναν στην απαγορευμένη περιοχή, στις διατάξεις περί αντιποίνων.Δύο από τους αιχμαλωτισθέντες Γερμανούς στρατιώτες προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Ο ένας τουφεκίστηκε κατά τη φυγή. Ο άλλος επέστρεψε στις 12.00 η ώρα στη μονάδα του. Βάσει των μαρτυριών του θα συνεχιστεί η επιχείρηση.Στην 4/16 (4η διμοιρία του 16ου Συντάγματος) τουφεκίστηκε ένας Έλληνας πολίτης κατά τη φυγή. Ο Έλληνας αυτός είναι ένας από καιρό καταζητούμενος συμμορίτης (Bandit). Προσπάθησε να προωθήσει τροφή προς τους αντάρτες (Partisanen) και συνελήφθη κατά την προσπάθεια αυτή από τη μυστική στρατιωτική αστυνομία GFP.
H GFP παρέδωσε τον Έλληνα στην 4/16 και αυτός οδηγήθηκε στην 1/16.Καθ’ οδόν προσπάθησε να διαφύγει στο ύψος της βάσης Ροβύθι και τουφεκίστηκε κατά τη φυγή.
 Επιχείρηση Βιάννος: Οι στόχοι της ημέρας δεν επετεύχθησαν πλήρως. Μέχρι τώρα έχουν τουφεκιστεί κατά τη φυγή (auf der Flucht erschossen) 280 Έλληνες. Η Κάτω Σύμη και ο Πεύκος κάηκαν ολοσχερώς (niedergebrannt). Ο ανδρικός πληθυσμός της Βιάννου συνελήφθη. Τώρα έχουν συλληφθεί συνολικά 310 άνδρες.
16.9.43 Ο υπολοχαγός Nagengast (Νάγκενγκαστ) μεταβαίνει με τον επίσκοπο του Ηρακλείου στη Βιάννο για συνεννόηση με τον υπολοχαγό Baethmann (Μπέτμαν) για μέτρα προς απελευθέρωση των 14 Γερμανών στρατιωτών από τα χέρια των συμμοριών. Μετά από συνεννόηση με τους 210 κρατούμενους στη Βιάννο ομήρους, ο επίσκοπος πρότεινε να αποκτήσει επαφή μέσω μεσολαβητού με τις συμμορίες και να προκαλέσει μια συνάντηση μεταξύ αυτού και του Μπαντουβά. Με την παράδοση των 14 στρατιωτών δίδεται η διαβεβαίωση για την απελευθέρωση των 210 ομήρων. 2 ιερείς και 6 συνοδοί από τα χωριά της αποκλεισμένης περιοχής θα σταλούν, εφοδιασμένοι με πιστοποιητικά στην περιοχή των συμμοριών για να αποκαταστήσουν επαφή.
Από την μονάδα (;) (Gerast) των Ανω Αρχανών (στάλθηκε) στη Μεραρχία η συνημμένη επιστολή 13 στρατιωτών του 65ου συντάγματος πεζικού, αιχμαλώτων του Μπαντουβά, που βρέθηκε από ένα στρατιώτη της μονάδας στις 16.9 γύρω στις 10.00 στα ουρητήρια.

Παράρτημα 219-223


17.9.43 Ο υπολοχαγός Nagengast (Νάγκενγκαστ) συμμετέχει στη σύσκεψη του διοικητή της Μεραρχίας με το διοικητή του ιταλικού τάγματος των μελανοχιτώνων για θέματα σχετικά με την προσχώρηση της ιταλικής μεραρχίας “Siena”.
(σ.τ.μ. αναφέρονται και άλλα πολλά αλλά δεν υπάρχει αναφορά στη Βιάννο στις 17.9).
18.9.43 Ένας  Έλληνας πολίτης μαρτυρεί ότι στις 15.9 μια συμμορία επέπεσε στην περιοχή Μάλες- Χριστός- Παρσάς. Οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή. Τα υπολείμματα της 11ης (διμοιρίας) 16ου (συντάγματος) στάλθηκαν στη μάχη. Αναφορά ανιχνευτή για την αποκλεισμένη περιοχή Βιάννου.Ο ανιχνευτής δέχτηκε πυρά όπλων από τη βόρεια πλευρά της χαράδρας, κυρίως του σημείου 4148 και παρατήρησε στη χαράδρα νοτίως του 1337 ξαπλωμένους Γερμανούς στρατιώτες (κατά πάσα πιθανότητα αιχμαλώτους), οι οποίοι έδειξαν προς την χαράδρα και μια σπηλιά που υπήρχε σ’ αυτήν, μέσα στην οποία εξαφανίστηκαν 2 πολίτες.16ο Σύνταγμα πεζικού και ομάδα δράσης Knebel (Κνέμπελ) με εντολή του γραφείου Ια ορίστηκαν για την επιχείρηση της 19.9 τα χαράματα νοτίως του σημείου 1337.
19.9.43 Ημερήσια αναφορά: Ομάδα ανιχνευτού της ομάδας δράσης (Knebel) (Κνέμπελ) ενεπλάκη με 8 μέλη συμμορίας κοντά στο Άγιο Πνεύμα. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 2 μέλη της συμμορίας και 2 αιχμαλωτίσθηκαν, ένας τραυματίστηκε αλλά διέφυγε. Ανάκριση των αιχμαλώτων από τον έφεδρο αξιωματικό Dr Meyerhoufer (δρ. Μαγιερχέφερ). Για την ανίχνευση των συμμοριών θα χρησιμοποιηθούν σκύλοι.
Παράρτημα 226
Επιχείρηση σε χαράδρα ανατολικά της Κάτω Σύμης. Περίπου ώρα 15.00 βρέθηκαν στη χαράδρα 1 αγγλική καραμπίνα με 60 φυσίγγια, 1 γερμανική ζώνη τροπικών περιοχών με ξιφολόγχη. Η ζώνη ανήκει σε μέλος της 11ης (διμοιρίας)/65ου (συντάγματος) που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αντάρτες.
20.9.43 Ανάκριση των συμμοριτών από την Άνω Βιάννο, που συνελήφθησαν την προηγούμενη σε μάχη κοντά στο (Άγιο) Πνεύμα.
Παράρτημα 227-232
Ο υπολοχαγός Nagengast (Νάγκενγκαστ) σε σύσκεψη στο διοικητή της Μεραρχίας με τον επίσκοπο του Ηρακλείου για την επιχείρηση απελευθέρωσης των Γερμανών στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους συμμορίτες.
Παράρτημα 233-234
Ο λοχαγός Kreuzer (Κρόιτσερ), επικεφαλής των υπηρεσιών της στρατιωτικής χωροφυλακής της Κρήτης, ενημέρωσε για την ενεργοποίηση της μονάδας ειδικών αποστολών Schubert (Σούμπερτ), η οποία θα χρησιμοποιηθεί προπαντός για επιχειρήσεις έρευνας όπλων. Η μονάδα αποτελείται από Έλληνες που φέρουν γερμανικές στολές χωρίς διακριτικά βαθμού.

Επικεφαλής της ειδικής μονάδας ο επιλοχίας της στρατιωτικής χωροφυλακής Schubert (Σούμπερτ).
21.9.43
Ο υπολοχαγός Nagengast (Νάγκενγκαστ) σε σύσκεψη διοικητών μονάδων.
Παράρτημα 235-236
Ο έφεδρος αξιωματικός Seegers (Ζέγκερς) της διμοιρίας προπαγάνδας θα αποσταλεί στο 65ο σύνταγμα ως φωτορεπόρτερ κατά την επιχείρηση “σύλληψη αλεπούς” κατά των συμμοριών Μπαντουβά.Ένας συμμορίτης συνελήφθη τραυματισμένος στην Έμπαρο από ένα αγροφύλακα και παραδόθηκε στο επιτελείο Ι/47. Ο συμμορίτης στάλθηκε για ανάκριση στη μυστική στρατιωτική αστυνομία (GFP). 5 ύποπτοι άνδρες που συνελήφθησαν στη Βιάννο, παραδόθηκαν επίσης για ανάκριση στη GFP.
22.9.43 Ο υπολοχαγός Nagengast σε σύσκεψη στο διοικητή της μεραρχίας με τον επίσκοπο και το νομάρχη Ηρακλείου σχετικά με τα μέτρα στην αποκλεισμένη περιοχή της Βιάννου. Η εκκένωση της αποκλεισμένης περιοχής θα πραγματοποιηθεί από 25.9 εκτός από τους οικισμούς Λουτράκι, Αμυρά και Βαχός. Ως προς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων θα αποφασίσει ο διοικητής της μεραρχίας.
23.9.43 Ανάκριση των 4 Ιταλών στρατιωτών που επέστρεψαν από την αιχμαλωσία των συμμοριών της Βιάννου και οδηγήθηκαν πάλι στις μονάδες τους. Νέα προσπάθεια του επισκόπου και του νομάρχη Ηρακλείου για συνεννόηση σχετικά με την απελευθέρωση της αποκλεισμένης περιοχής Βιάννου.

24.9.43 Προετοιμασία της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων της Βιάννου και πραγματοποίηση της εκκένωσης της αποκλεισμένης περιοχής με νομαρχιακή στρατιωτική διοίκηση, Έλληνα νομάρχη και μυστική στρατιωτική αστυνομία (GFP). Επίσκεψη των επισκόπων Ηρακλείου και Νεάπολης για τα ζητήματα της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων και της εκκένωσης. Συνεννόηση με τον υπουργό-διοικητή Κρήτης, δρα Πασαδάκη, για συμμετοχή στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Βιάννου.Στις Αρχάνες σύλληψη του υπολοχαγού Mπετεινάκη, ο οποίος ενεργούσε ως στρατολόγος των ομάδων Mπαντουβά. Παράδοση στη μυστική στρατιωτική αστυνομία.
25.9.43 Σύμφωνα με μαρτυρία εμπίστου προσώπου ο αρχηγός συμμορίας Mπαντουβά με το αγγλικό περιβάλλον του παραμένει στα χωριά Xριστός και Παρσάς κοντά στις Mάλες. Για τη διενέργεια έρευνας στα δύο χωριά θα αποσταλεί η μυστική στρατιωτική αστυνομία της Nεάπολης και η διμοιρία μοτοσικλετιστών του 16ου συντάγματος πεζικού.

                                    ***
O υπολοχαγός Nagengast μεταβαίνει με τον υπουργό-διοικητή Kρήτης δρα Πασαδάκη, το νομάρχη Hρακλείου και τους Eπισκόπους Aγ. Nικολάου και Ηρακλείου στη Bιάννο για την απόλυση των ομήρων από την αποκλεισμένη περιοχή Bιάννου. Ένας εκπρόσωπος των ομήρων διαβεβαιώνει ότι θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τις συμμορίες μακριά από τα χωριά τους και για να στηρίξουν τις προσπάθειες της δύναμης κατοχής για τη σύλληψη των συμμοριτών.
26.9.43
Συνομιλία υπολοχαγού Nagengast με τον υπουργό-διοικητή Kρήτης, δρα Πασαδάκη και μεταφορά των επιθυμιών του διοικητή της μεραρχίας.
                                
***
Mετά τις νέες προσπάθειες του επισκόπου Aγ. Nικολάου και την απελευθέρωση των 10 Γερμανών αιχμαλώτων και την ιδιαίτερη προσπάθεια του υπουργού-διοικητή για τη διαφώτιση του κρητικού πληθυσμού, στην αποκλεισμένη περιοχή Bιάννου θα εξαιρεθεί από την εκκένωση εκτός από τους οικισμούς Λουτράκι, Aμυρά και Bαχός και ο οικισμός Άγιος Bασίλειος.H συγκρότηση μίας ονομαζόμενης ελληνικής λεγεώνας για την καταπολέμηση των συμμοριών σε συνεργασία με το γερμανικό στρατό χαιρετίζεται από τη μεραρχία. H συγκρότηση προετοιμάζεται από τον υπουργό-διοικητή. 27.9.43 O υπολοχαγός Nagengast σε σύσκεψη στο Φρουραρχείο Hρακλείου με τον υπουργό-διοικητή και τον επιθεωρητή Meisenhöler (Mάιζενχέλερ) για την εκκένωση της αποκλεισμένης περιοχής Bιάννου. H εκκένωση θα αρχίσει στις 28.9.43 και πρέπει να εκτελεσθεί εντός 10 ημερών. Εξαιρούνται οι οικισμοί Λουτράκι, Aμυρά, Bαχός και Aγ. Bασίλειος.
10.10.43 O υπολοχαγός Nagengast παρακολουθεί με το διευθυντή του θεάτρου Dr Wulff (δρ. Bούλφ) τη γενική δοκιμή του νέου θεατρικού έργου του θιάσου της μεραρχίας με τον τίτλο: “Πυροβολισμοί στο moulin rouge (μουλέν ρουζ)”.
21.10.1943 Σύσκεψη με τη νομαρχιακή στρατιωτική διοίκηση για την εκκένωση της περιοχής Bιάννου. Tο αίτημα του νομάρχη και του επισκόπου του Ηρακλείου για διατήρηση των χωριών που εκκενώθηκαν δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

Τα παραπάνω θέματα  μεταφράστηκαν από τον πολιτικό υπεύθυνο της Βικελαίας από πλευράς της δημοτικής αρχής, κ. Μανόλη Βασιλάκη.
ΠΗΓΗ
http://www.patris.gr/articles/46691/13197?PHPSESSID=
***  
Η σφαγή της Βιάννου αναφέρεται στη μαζική εξόντωση άμαχου πληθυσμού περίπου 20 χωριών της Βιάννου, επαρχίας της Ιεράπετρας στη Κρήτη, από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σε μία από τις πλέον βιαιότερες σφαγές κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα. Οι δολοφονίες αυτές, με περισσότερους από 500 νεκρούς
 (Ο Χασάπης της Κρήτης)
πραγματοποιήθηκαν στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου 1943 και συνοδεύτηκαν από πυρπόληση των περισσότερων χωριών, λεηλασία και καταστροφή της συγκομιδής. Η επιχείρηση έγινε κατόπιν εντολής του στρατηγού Friedrich-Wilhelm Müller, σε αντίποινα για την υποστήριξη και συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στην αντίσταση της Κρήτης. Ο Müller, ο οποίος απέκτησε το παρατσούκλι "Ο Χασάπης της Κρήτης», εκτελέστηκε μετά τον πόλεμο για τη συμμετοχή του στη σφαγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως