10 Αυγούστου 2012

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης





 Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) ιδρύθηκαν το 1985, όταν η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, τιμώντας μια μεγάλη παράδοση εθνικών προσφορών του απόδημου Ελληνισμού, αποφάσισε να διαθέσει τους ετήσιους τόκους ενός κεφαλαίου της τάξεως των 500.000 δολ. - που είχε σχηματισθεί από εθελοντικές εισφορές των μελών της Ενώσεως - για την αρχική χρηματοδότηση της λειτουργίας ενός Πανεπιστημιακού Εκδοτικού Οίκου κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων οίκων του αγγλοσαξονικού κόσμου.
Με κοινή συμφωνία της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης λειτουργούν ως ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό εκδοτικό ίδρυμα στα πλαίσια του ITE, το οποίο τις στηρίζει από πλευράς υποδομής και λογιστικών υπηρεσιών. Για τη χρηματοδότηση της εκδοτικής τους δραστηριότητας οι ΠEK βασίζονται κατά το μέγιστο μέρος (περίπου το 90%) στα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων τους και κατά το υπόλοιπο στην ετήσια οικονομική τους ενίσχυση από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και την Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Oι κύριοι εκδοτικοί στόχοι των ΠΕΚ είναι:

    Η δημιουργία μιας ελληνόγλωσσης επιστημονικής βιβλιογραφίας στο ύψος των καθιερωμένων διεθνών προτύπων
    Η εκδοτική στήριξη της επιστημονικής έρευνας του ελληνικού πολιτισμού
    Η διάδοση των επιστημονικών ιδεών και του επιστημονικού πολιτισμού στο ευρύτερο κοινό (Επιστημονική εκλαΐκευση)
    Επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση της μουσικής μας παράδοσης με εκδόσεις δίσκων παραδοσιακής αλλά και έντεχνης νεοελληνικής μουσικής
    Η συμμετοχή σε ελληνικά ή διεθνή ερευνητικά προγράμματα που αποσκοπούν στην προαγωγή των νέων εκπαιδευτικών τεχνολογιών και των αντίστοιχων εκδοτικών δραστηριοτήτων (Ηλεκτρονικό βιβλίο, Πολυμέσα κ.λ.π.)...

 Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης περίπου 372 τίτλοι βιβλίων στις βασικές θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Στα 25 χρόνια της πορείας τους, οι ΠΕΚ έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις (δύο βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών, δύο βραβεία από την Πανελλήνια Ένωση Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών, Βραβείο Μετάφρασης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, Βραβείο Εκδοτικού Οίκου Θετικών Επιστημών από την Euroscience, κ.α.), ενώ ενδεικτικό της απήχησης του εκδοτικού τους έργου είναι ότι σε 1000 περίπου πανεπιστημιακά μαθήματα όλων των ΑΕΙ της χώρας χρησιμοποιούνται βιβλία τους ως διδακτικά συγγράμματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως