19 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “HELIOS”

HELLO   HELL Πρόγραμμα “Ήλιος”

Σκοπός του προγράμματος “HELIOS” είναι να παραχωρηθούν δημοτικές εκτάσεις σε γερμανούς κυρίως επενδυτές, αυτοί να επιδοτηθούν από την ΕΕ εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά πάνελ κατασκευασμένα στην Γερμανία και με ανταλλάγματα μέρος των εσόδων από την πώληση της ενέργειας να πάνε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, όπως αναφέρεται και στο ανακοινωθέν της νεοκατοχικής συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26/10/2011...

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης έστειλε επιστολές σε όλους τους Δημάρχους της χώρας και στον Δήμαρχο Ρεθύμνου, ζητώντας να προταθούν από τον Δήμο δημοτικές εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας άνω των 500 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με στόχο την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη (δηλ. στην Γερμανία) στα πλαίσια της εκποίησης δημόσιας περιουσίας μέσω του προγράμματος “HELIOS”...
 Η πρώτη αντίδραση στην έκκληση του ΥΠΕΚΑ για παραχώρηση δημοτικών γαιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ήρθε από την

 Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου

  «Ο Δήμος Ρεθύμνης δεν πρέπει να διαθέσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημοτικής έκτασης γι’ αυτό το πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος της νεοκατοχικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους και μόνιμης εποπτείας της χώρας που υπέγραψαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στις 26/10/2011. Ο Δήμος Ρεθύμνης πρέπει να συντονίσει την δράση του μαζί με άλλους δήμους, την αιρετή περιφέρεια και φορείς του νομού και της Κρήτης για μια ανάπτυξη των ΑΠΕ υπέρ των πολιτών και του περιβάλλοντος και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων ξένων και ντόπιων».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς Αθήνα: Δώστε τον ήλιο για να πάρετε δάνειο

Ζητεί να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επιχειρήσεις της χώρας του


 Πρόγραμμα «Ήλιος»: Προσδοκία εσόδων έως 25 δισ. ευρώ στην 25ετια
Έσοδα της τάξης των 20-25 δισ. ευρώ - σε βάθος 25ετιας - για τη μείωση του χρέους μπορεί να εξασφαλιστούν για το Δημόσιο από το πρόγραμμα «Ήλιος», που αφορά την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στη Δυτική Ευρώπη.
Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,

Πρόγραμμα Ηλιος. Μακροχρόνια έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα
 Εικοσάχρονη και πλέον έκκλειψη Ηλίου στην Ελλάδα 
Προγραμμα „ΗΛΙΟΣ“ αποχαιρετίστε τα λεφτά σας! 
Η ηλιακή ενέργεια θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένη από την επιδότηση της από τον φορολογούμενο, τόσο στην κατασκευή, όσο και την πώληση. Λεφτά του κράτους, χωρίς μεγάλη προοπτική επιστροφής. Μην ακούτε λοιπόν μόνο τις σειρήνες των κατασκευαστικών εταιριών φωτοβολταϊκών...

Ψήφισμα της 1ης Συνάντησης Πανόρμου

Η Κρήτη σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο, χωρίς όριο ισχύος, με έργα βιομηχανικής κλίμακας ( αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αντλησιοταμιευτήρες ) όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.Πρόκειται για μια ολοκληρωτική, βάναυση και ισοπεδωτική επέλαση μεγάλων οικονομικών ομίλων και συμφερόντων, που θα έχει μόνιμες, καθοριστικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού.Η επέλαση αυτή, που εξελίσσεται στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης αγνοώντας την τοπική κοινωνία, έρχεται να ολοκληρώσει την ανατροπή του παραγωγικού πρότυπου του νησιού.Η άναρχη ανάπτυξη, η πολιτική υποβάθμισης του πρωτογενή τομέα, η καταστροφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας χρόνια τώρα δυναμιτίζουν και αποδυναμώνουν αυτό το πρότυπο.Τα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται καμιά σχέση δεν έχουν με την έννοια και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται μόνο με την αυτοπαραγωγή, τη άμεση διάχυση των ωφελημάτων στην τοπική κοινωνία, την υποστήριξη και όχι την υποκατάσταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.Για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των έργων αυτών έχει ψηφιστεί νομοθεσία (Χωροταξικό ΑΠΕ, Νόμος για την Επιτάχυνση των ΑΠΕ κ.ά.) που επιτρέπει την εγκατάστασή τους σχεδόν παντού, σε βάρος όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε δασικές εκτάσεις, στις κορυφογραμμές, στη γη υψηλής παραγωγικότητας, στις περιοχές του δικτύου Natura, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν υπάρχει κήρυξη ζωνών Α’ απόλυτης προστασίας.Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους αποτελεί η πόντιση υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και μάλιστα από κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία χωριστά, διαδικασία που στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας δεν έχει όρια, πέρα από αυτά που θα θέσει η ζήτηση και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.Ο καθορισμός των έργων αυτών ως έργων «εθνικής ωφέλειας», που επιτρέπει τη χωροθέτησή τους σε δασικές εκτάσεις, αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα επίλυσης των ιδιοκτησιακών ζητημάτων, αφού σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κατάληψη ιδιωτικής γης για εγκατάσταση των έργων χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών της, που οδηγούνται σε μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες για να αποδείξουν ότι η γη είναι δική τους, ενώ αυτή έχει ήδη διατεθεί σε χρήση που οι ίδιοι δεν επέλεξαν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Να σταματήσουν όλα όσα σχεδιάζονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
• Να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί για ενεργειακά έργα βιομηχανικής κλίμακας.
• Να μην υποδείξει κανένας Δήμαρχος χώρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών του προγράμματος «Ήλιος», όπως ζήτησε να κάνουν ο υπουργός ΠΕΚΑ.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ• Να εμποδίσουμε από κοινού την εγκατάσταση ενεργειακών εγκαταστάσεων βιομηχανικής κλίμακας.
• Να υπερασπιστούμε:

Τις ντόπιες παραγωγικές δραστηριότητες και τους παραγωγούς του τόπου μας που επιβιώνουν με κόπο και εμπόδια.
Τις δραστηριότητες που επανεπενδύουν τα κέρδη στον τόπο.
• Να αγωνιστούμε για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα ταιριάζει στην Κρήτη και θα σέβεται τους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους και το απαράμιλλο κρητικό τοπίο.

Πάνορμο, 14 Νοεμβρίου 2011

 http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=7135

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ

Δελτίο Τύπου Οικοκρήτη:

Οι τοπικές επιτροπές αγώνα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες που μαζευτήκαμε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 από κάθε γωνιά της Κρήτης για να συντονίσουμε τις δράσεις μας κατά των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας γιγαντιαίας κλίμακας που σχεδιάζονται στην Κρήτη, αποφασίσαμε από κοινού και συγκροτήσαμε Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα.

Το Δίκτυο καθημερινά διευρύνεται με νέες συμμετοχές.

Εως τώρα συμμετέχουν (αλφαβητικά):

Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς
Επιτροπή Αγώνα Κριτσάς
Επιτροπή Αγώνα Κρούστα
Κίνηση Πολιτών Ασημίου
Κίνηση Πολιτών Εθιάς Αστερουσίων
Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον
Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων
Ομάδα Αλληλέγγυας Συνεργατικής Διαχείρισης, Ηράκλειο
Παγκρήτιο Δίκτυο περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ο Επιμενίδης
Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων
Πρωτοβουλία Κατοίκων Πρασέ, Δ. Μουσούρων
Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα
Πρωτοβουλία Πολιτών Δ. Αμαρίου
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου
Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου
Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανών
Φοίνιξ ΑΜΚΕ Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης
και πλήθος πολιτών από κάθε γωνιά της Κρήτης.

 http://ecomirabello.blogspot.com/2011/11/blog-post_6770.html#more

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για το ίδιο θέμα :1 σχόλιο:

  1. Δεν ειναι τυχαιο που τα οικιακα φωτοβολταικα, ετρωγαν πορτα για μια 4ετεια απο ολες τις τραπεζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μην πυροβολείτε ασκόπως