20 Ιουνίου 2011

Μα ο σταφιδιανός σκοπός παλιώνει μα δε λιώνει

http://users.sch.gr/stcharist/Staphidianos%20skopos.mp3



Ο χανιώτικος σταφιδιανός σκοπός ανήκει στη λεγόμενη αστική ή χωραΐτικη κρητική μουσική. Είναι η μουσική που αναπτύχθηκε στα μεγάλα ημιαστικά κέντρα της Κρήτης[χώρες] όπως το Ρέθυμνο, την Επισκοπή, τα Χανιά κλπ. από "λαϊκούς" κυρίως ανθρώπους. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τα ρεμπέτικα του Πειραιά και της Αθήνας.

Είναι τραγουδιστική μουσική της παρέας σε αντίθεση με τη γνωστή χορευτική μουσική της ενδοχώρας[σερτά,σούστα,πεντοζάλης σιγανός και πηδηχτός,μαλεβιζιώτης,κοντυλιές κλπ.]. Σημαντικότεροι σκοποί είναι ο βαρύς ρεθεμιώτικος, ο βαρύς [ε]πισκοπιανός, ο χαλεπιανός και ο χανιώτικος σταφιδιανός, ενώ σημαντικότεροι εκφραστές είναι ο Φουσταλιέρης,ο Σκορδαλός,ο Μπαξεβάνης,ο Μουντάκης κα. Οι μελωδίες είναι σαφώς επηρεασμένες από το κύμα προσφύγων που έφτασε κυρίως στο Ρέθυμνο από τη Μικρά Ασία και την Πόλη.
Τώρα, συγκεκριμένα ο χανιώτικος σταφιδιανός αποδίδεται στον πλούσιο Χανιώτη Τουρκοκρητικό έμπορο σταφίδας  Μεχμέτ Μπέης Σταφιδάκης, ο οποίος ήταν δεξιοτέχνης στο μπουλγαρί. Λέγεται μάλιστα πως πέθανε σε σχετικά νεαρή ηλικία από φυματίωση, σε βαθειά θλίψη από ερωτική απογοήτευση, τραγουδώντας τον σταφιδιανό. Υπάρχει και η άποψη οτι προϋπήρχε του Σταφιδάκη, αλλά εκείνος τον καθιέρωσε.

Αντιγραφή απόhttp://www.youtube.com/watch?v=qhqZcRXRkZM

2 σχόλια:

  1. Υπέροχο τραγούδι, όπως και όλη η κρητική παράδοση...παρεπιπτόντως ο στίχος πάνω αριστερά για την κουζουλάδα, είναι τέλειος..εσείς τον δημιουργήσατε; γιατί αν μου επιτρέπετε, με την άδειά σας, και αναφέροντάς πάντα το όνομα σας ή το όνομα του δημιουργού, θα ήθελα να τον "χρησιμοποιήσω"..ένας μανιάτης φίλος της Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρετισμούς στην ηρωική Μάνη
    Φυσικά μπορείς να την χρησιμοποίησης ελεύθερα όπου και όπως θες ,όσο για τα πνευματικά δικαιώματα και της συγκεκριμένης μαντινάδας το πιθανότερο είναι να τα χρωστάμε σε κάποιον από τους χιλιάδες άσημους κι αφανείς παλιούς μαντιναδολόγους που με την έμπνευση και το μεράκι τους ύμνησαν την Κρήτη την ζωή και τα πάθη τους .
    Αφιέρωσα τελικά αρκετές ώρες για να βρω πληροφορίες σχετικά αλλά δεν βρήκα κάτι καινούργιο, ότι γνωρίζω το γνωρίζω από προσωπικά βιώματα ,έχω υπόψην μου ότι αυτήν την μαντινάδα την έχει τραγουδήσει κι ο Μουντάκης αλλά και πάλι δεν βρήκα το σχετικό βιντεάκι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μην πυροβολείτε ασκόπως