26 Απριλίου 2011

Η γιορτή του Αη Γιώργη του Γαλατά στην Ασή Γωνιά

23 Απριλίου, μέρα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, κάπου στα βουνά της Κρήτης ένας διαφορετικός Αη-Γιώργης γιορτάζει. Είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Γαλατάς στην Αση-Γωνιά Χανίων.
Το έθιμο της ευλογίας των κοπαδιών τη μέρα του Αγίου Γεωργίου στην Ασή Γωνιά

Άγιε Γιώργη γαλατά σου φέρνουμε όπως πάντα τς' Ασηγωνιάς τα πρόβατα να  αρμέξουμε στην μάντρα.   ΠΗΓΗ  Ο Άγιος Γιώργης όπως απεικονίζεται πάνω στο άλογο να σκοτώνει το δράκοντα και να ελευθερώνει τη βασιλοπούλα, έθρεψε τη φαντασία των απλών ανθρώπων. Κι είναι κάτι μεταξύ ιππότη και αιώνιου συμβόλου πίστης σε δύσκολες στιγμές.
Τροπαιοφόρος, Ελευθερωτής, ο Άγιος Γεώργιος είναι και ο προστάτης των κτηνοτρόφων. Και κάθε χρόνο στη γιορτή του αναβιώνουν έθιμα στα χωριά που ανθεί η κτηνοτροφία. Η γιορτή του αγίου για τους κτηνοτρόφους σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και, κατά συνέπεια, της παραγωγικής δραστηριότητας, δηλαδή της τυροκομίας, του κουρέματος των προβάτων για το μαλλί τους και της αναπαραγωγής των ζώων.
Η Ασή Γωνιά έχει γίνει πιο γνωστή για το παραδοσιακό αυτό δρώμενο που αποτελεί μια ειδυλλιακή εικόνα και γίνεται αφορμή να συρρέει κόσμος από νωρίς το πρωί στο ιστορικό χωριό για να το παρακολουθήσει.
Οι βοσκοί της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Μεγαλομάρτυρα Τροπαιοφόρο και στις 23 Απριλίου συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά.
Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη, περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι.
Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά «λέρια» (κουδούνια), μαντρώνονται στην «κούρτα» έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα. Στη συνέχεια, αφού ευλογήσει ο ιερέας, το γάλα μοιράζεται στους πιστούς και ακολουθεί η πατροπαράδοτη φιλοξενία με βραστό κρέας, παξιμάδι, τυρί και άφθονο κρασί.
η ευλογία των προβάτων
Το έθιμο είναι πολύ παλιό και κανείς δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς ξεκινά. Χαρακτηριστικά, οι κάτοικοι της Αση Γωνιάς λένε ότι γίνεται από τότε που υπάρχει το χωριό. Σε 30.000 υπολογίζονται τα ζώα της περιοχής κι είναι αδιανόητο για κάποιον Ασηγωνιώτη βοσκό, να μην φέρει τα πρόβατα του να ευλογηθούν τη μέρα αυτή. Ακόμα κι οι βοσκοί που έχουν τα μαντριά τους πολύ μακριά από την περιοχή, αρμέγουν τα ζώα τους και φέρνουν το γάλα στον Άγιο.
Η γιορτή κρατάει όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, μέχρι να ευλογηθεί και να αρμεχτεί και το τελευταίο κοπάδι. Ο επίλογος φυσικά γράφεται με το παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

και μια ακόμη καταπληκτική φώτο από το εξαιρετικό blog του φωτογράφου από την Κίσσαμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως