25 Μαρτίου 2011

«ΟΧΥΡΑ ΘΕΣΗΣ ΚΡΗΤΗ» κι ο ρόλος της ¨δόλιας Αλβιόνας¨


Την εποχή που οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες με τις απεριόριστες ικανότητες και δυνατότητες ήσαν απόλυτοι κυρίαρχοι της τύχης της Κρήτης αποκομμένης από τη λοιπή Ελλάδα και απομονωμένης από το κράτος της Αθήνας.

Μετέτρεπαν τον  γερμανικό στρατό κατοχής στην Κρήτη σε τοποτηρητή  των εγγλέζικων συμφερόντων

Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργήθηκε στα Χανιά μια κατάσταση μοναδική στην Ευρώπη. Παρόλο που η Γερμανία είχε συνθηκολογήσει, η γερμανική κατοχή συνεχίστηκε εκεί για σχεδόν δύο μήνες, με τις ευλογίες ή μάλλον κατ΄ επιταγή των Βρετανών, που δήθεν ενδιαφέρονταν για την τήρηση της τάξης ώσπου να έρθουν οι νόμιμες ελληνικές Αρχές. ΄Εξω από την πόλη κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ο ΕΛΑΣ, που έδινε ώς το τέλος πολύνεκρες μάχες με τους Γερμανούς, σπάνια σε συνεργασία με τις άλλες αντάρτικες οργανώσεις και τους ΄Αγγλους, συχνότερα αντιμετωπίζοντας την υπονόμευση και από τις δύο πλευρές. Μέσα στη γερμανοκρατούμενη πόλη αντιστασιακοί διαφόρων πολιτικών χρωμάτων και βρετανοί πράκτορες δρούσαν σχεδόν ανοιχτά, την ίδια στιγμή που τα γερμανικά στρατοδικεία εξακολουθούσαν να στέλνουν έλληνες πατριώτες στον θάνατο.

Από την αρχή της κατοχής πράκτορες της Αγγλικής Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων  “ SOE” ή FORCE 133 δρούσαν σε στρατιωτικό αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο στην Κρήτη. Η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ των Χανίων δημοσίευσε το1946 το ακόλουθο κείμενο που παραθέτει επίσης στο βιβλίο του Ο ΕΦΕΔΡΟΠΑΤΕΡΑΣ ο Ανδρέας Νενεδάκης «Τον Απρίλη 1943 ο άγγλος αξιωματικός Φίλντινγκ προπαγάνδιζε πάνω στην Κρήτη για την προσάρτηση της στην Αγγλία με την θεωρία ότι οι Κρητικοί είναι Δωρικής καταγωγής ενώ οι άλλοι Έλληνες είναι Πελασγοί. Ότι οι Κρητικοί δεν είναι Έλληνες αλλά αποτελούν ξεχωριστή φυλή. Ότι οι Κρητικοί μαλώνουν διαρκώς με τους υπόλοιπους Έλληνες και γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποτελέσουν ιδιαίτερο κράτος. Αλλά επειδή η Κρήτη είναι μικρή θα ευρίσκεται στη διάθεση των Μεγάλων και γι’ αυτό καλό θα είναι να μπει κάτω από την προστασία της Αγγλίας και να έχει ένα πολίτευμα παρόμοιο με της Αυστραλίας. Ρωτούσε μάλιστα «μήπως οι Αυστραλοί δεν είναι ελεύθεροι;». Και σε συζήτηση είπε πως αν μετά τον πόλεμο δεν κρατήσουν οι Άγγλοι όλη την Κρήτη για λογαριασμό των ,θα κρατήσουν οπωσδήποτε ορισμένα κομμάτια της που θα χρησιμοποιηθούν σαν βάσεις. Στο Κάιρο μάλιστα ο Χιούζ με τον Φίλντινγκ βρήκαν τον Σμήναρχο Ανδρέα Βολάνη (έφυγε με τον συνταγματάρχη Α.Παπαδάκη για την Μέση Ανατολή το 1942 με το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) και αφού του μίλησαν για την προσάρτηση της Κρήτης στην Αγγλία και του ανέπτυξαν τα αγαθά που θα έχει η Κρήτη σ’ αυτή την περίπτωση του πρότειναν να έλθει στην Κρήτη μαζί με τον Γύπαρη και τον Κελαιδή για να δουλέψουν πάνω στα χνάρια αυτά. Όταν δε ο Βολάνης τους έδωσε την απάντηση που χρειαζότανε ο Χιούζ τον ρώτησε «και τι θα κάμετε οι Κρητικοί όταν έλθουμε και σας καταλάβουμε;», ο Βολάνης είπε: «Από την Κρήτη περάσανε πολλές αυτοκρατορίες μα καμιά δεν μπόρεσε να κρατήσει. Αλλά αν το επιχειρήσετε αυτό θα σας χτυπήσουμε όπως και τους Γερμανούς. Λυπούμαι μόνο που εγώ σαν αιχμάλωτος σας εδώ στην Μέση Ανατολή δεν θα έχω την τύχη να σας πολεμήσω».
Ο Εμμανουήλ Μπαντουβάς εκ των βασικών συντελεστών της αντίστασης στην Κρήτη αφηγήθηκε στον συγγραφέα και καθηγητή Αντώνη Σανουδάκη ότι του προτάθηκε από τον πράκτορα της SOE Γουντχάουζ που εκείνο το διάστημα βρισκόταν στην Κρήτη και συνεργαζόταν με τις ντόπιες δυνάμεις να ηγηθεί (ο Μπαντουβάς) αυτονομιστικής κίνησης με την οικονομική στήριξη της Αγγλίας. Σε
αντάλλαγμα ο Μπαντουβάς θα χριζόταν πρώτος πρόεδρος της αυτόνομης Κρήτης.
Γράφει ο Δ.Βλαντάς στο βιβλίο του Η ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1941-44,  
Όσο πλησίαζε το τέλος της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη, ιδιαίτερα στον νομό Ρεθύμνου άρχισε μια αγγλοκίνητη κίνηση γι’ «αυτονομία» της Κρήτης με επικεφαλής κάποιο Παπαδογιάννη.
Στα μέσα του 1944 έγιναν ορισμένες επαφές ανάμεσα σε βρετανούς πράκτορες και διοικητές γερμανικών στρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα που έδειχναν διατεθειμένοι να παραδοθούν. Γράφει ο Lars Baerentzen στο Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1940-1950 ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ «Μια έκθεση που συντάχθηκε στο στρατηγείο της Force 133 (SOE) στις 13 Αυγούστου περιγράφει τρεις τρόπους ενεργείας. Αφού( η έκθεση) αναλύει το θέμα της παράδοσης των Γερμανών με ή χωρίς επακόλουθη εκκένωση αναφέρεται στον τρίτο τρόπο ως εξής:
« μια μυστική συμφωνία, με την οποία οι Γερμανοί διοικητές δέχονται να διατηρήσουν το status quo και να υπακούουν στις διαταγές μας. Πλεονεκτήματα: Καμία αλλαγή στην εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας. Ομαλή μετάβαση της εξουσίας στους Συμμάχους στην κατάλληλη στιγμή. Δυνατότητα αμέσου ελέγχου των ελληνικών υποθέσεων. Αυξημένες διευκολύνσεις για πληροφορίες. Μειονεκτήματα: Δυσκολία να διαφυλαχθεί η μυστικότητα. Πολιτικές επιπτώσεις αν η συμφωνία γίνει γνωστή: Ζημιά στην προπαγάνδα». Το έγγραφο τελειώνει με την ακόλουθη παρατήρηση: «Εννοείται ότι αν δεν υπήρχε αντίρρηση να αποκτήσει το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ τα όπλα και το πολεμικό υλικό των γερμανικών μονάδων που παραδίδονται θα μπορούσαν να βρεθούν άλλοι και απλούστεροι τρόποι δράσης».
Ο Albert Speer στο Inside the third reich γράφει για μία συμφωνία Άγγλων Γερμανών προς το τέλος του πολέμου, να διατηρηθούν κάποιες δυνάμεις σε νησιά του Αγαίου και την Κρήτη. Aν ισχύει,προφανώς ήταν σχέδιο των Άγγλων να διατηρήσουν την νησιωτική Ελλάδα γενικά και την Κρήτη ειδικότερα για την περίπτωση που επικρατούσαν οι κομμουνιστές στην ηπειρωτική Ελλάδα ή κατέβαινε ο σοβιετικός στρατός, σε συνδυασμό με την έλλειψη ναυτικού της ΕΣΣΔ και του ΕΛΑΣ θα έκανε πρακτικά αδύνατη την κυριαρχία τους στα νησιά. Κάτι σαν backup σχέδιο για την περίπτωση που έσπαγε η συμφωνία της Γιάλτας.  Ο εμφύλιος έγινε το 47. Μετά την αποτυχία των Δεκεμβριανών, τη συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων, άρα την εξισορρόπηση των αντιμαχόμενων δυνάμεων, δεν χρειαζόταν πλέον οι Γερμανοί, βγάζαμε και μόνοι μας τα μάτια μας.
Στα Χανιά για ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση που θα δημιουργούνταν ακριβώς τη στιγμή της αποχωρήσεως των Γερμανικών και Ιταλικών δυνάμεων από το λιμάνι της Σούδας και προς αποφυγή συγκρούσεως και επεισοδίων μεταξύ των δύο Οργανώσεων και κατόπιν πιέσεων των σωφρονέστερων απ’ αυτούς, συνήλθαν επίλεκτα μέλη της κοινωνίας των Χανίων, που εκπροσωπούσαν το ΕΑΜ και την Ε.Ο.Κ και υπέγραψαν πρωτόκολλο συμφωνίας, το οποίο κυκλοφόρησαν προς το λαό των Χανίων του οποίου το περιεχόμενο ήταν:
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Εν Χανίοις σήμερον την 6η του μηνός Μαΐου 1945 ημέραν Κυριακήν και ώραν 4μ.μ. οι κάτωθι υπογεγραμμένοι αφ’ ενός μεν

1. Ευτύχιος Ι. Κορκίδης 2. Λεωνίδας Κ. Αλιγιζάκης εκπροσωπούντες την Εθνικήν Οργάνωσιν Κρήτης (Νομού Χανίων) και αφ’ ετέρου 1. Κων/νος Αντωνακάκης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ (Οργάνωσις Χανίων) 2. Γεώργιος Σταματάκης, Ταγμ/ρχης εν Τ.Δ. ως εκπρόσωπος του ΕΑΜ, συνελθόντες εις κοινήν σύσκεψιν λόγω των εκτάκτων και σοβαροτάτων συνθηκών υφ’ ας τελεί η ιδιαιτέρα πατρίς μας και έχοντες προ οφθαλμών μόνον το Εθνικόν συμφέρον και αποσκοπούντες εις την ομαλήν μετάβασιν εις ελεύθερον πολιτικόν βίον ως και την διασφάλισιν της τάξεως και ησυχίας των πολιτών ως και της τιμής, ζωής, και περιουσίας τούτων εν όψει της επικείμενης απελευθερώσεως ημών, αποφασίζομεν κοινώς και ομοφώνως τα κάτωθι:

1. Να υπακούσωμεν απολύτως εις τας διαταγάς της νομίμου Ελληνικής Κυβερνήσεως και των νομίμων εν Κρήτη πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων ταύτης (μη κατεχόμενης περιοχής) αναγνωρίζοντες ότι η τήρησις της τάξεως εν τε τη πόλει και τη υπαίθρω είναι έργον και δικαίωμα αποκλειστικώς και μόνον της Ελληνικής Κυβερνήσεως και των νομίμων εκπροσώπων Πολιτικών και Στρατιωτικών ταύτης εν Κρήτη.

2. Λαμβάνομεν την ηθικήν υποχρέωσιν όπως εξασκήσωμεν πάσαν ημών την επιρροήν επί των οργανωμένων μελών των Οργανώσεών μας ως και επί παντός πολίτου προς τήρησιν της τάξεως ευθύς άμα τη υπογραφή του παρόντος, ως και μετά την αποχώρησιν των Γερμανικών Στρατευμάτων και την αποφυγήν προκλήσεων οπωσδήποτε δυναμένων να προκαλέσωσι επεισόδια, έστω και μεμονωμένα. 3. Συμφωνούμεν επί του εορτασμού του χαρμοσύνου γεγονότος της απελευθερώσεώς μας, όστις όμως εορτασμός δέον να λάβη χώραν μετά την εγκαθίδρυσιν ενταύθα του Υπουργού Γενικού Διοικητιού Κρήτης και των λοιπών Στρατιωτικών Αρχών, παρ’ ου θέλει καθορισθεί η ημέρα ως και ο τρόπος του επισήμου τούτου εορτασμού και τούτο προς αποφυγήν ενδεχομένων επεισοδίων εξ ακαίρων ή αλόγων προστιβών ή παρεξηγήσεων.

4. Αποφασίζομεν την έκδοσιν κοινής προκηρύξεως προς καθησύχασιν του κοινού και καθοδήγησιν τούτου βάσει των ως άνω συμφωνηθέντων. Εφ’ ω συνετάχθη το παρόν εις τριπλούν και εκάστη των συμβαλλομένων ως άνω Οργανώσεων έλαβε εν πρότυπον.

Δια το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ Χανίων) Γεώργιος Σταματάκης

Δια την Εθνικήν Οργάνωσιν Κρήτης (Ε.Ο.Κ.) Ν. Χανίων Ευτ. Κορκίδης,
  Λ. Αλιγιζάκης
Δια το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
  (Οργάνωσις Χανίων) Κων. Αντωνακάκης

αν και σε σχετικά πολύ μικρή κλίμακα

επικράτησε πάλι το διαίρει και βασίλευε )
Στην απελευθερωμένη από τον Οκτώβρη του 1944 υπόλοιπη Κρήτη, είχαν εγκατασταθεί στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του ελληνικού κράτους από Κρητικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς η ελεύθερη Κρήτη αποτελούσε το 94,2% του συνόλου ενώ η γερμανοί κατείχαν ακόμα  το 5.8% στο βόριο  τμήμα των  Χανίων  (ΟΧΥΡΑ ΘΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ) .Ο Υποστράτηγος Γ.Φουντουλάκης τον οποίο διόρισε ο Πλαστήρας με την ανάληψη της πρωθυπουργίας του στις αρχές του Γενάρη 1945 σύστησε την Στρατιωτική Διοίκηση Κρήτης αλλά ως τέτοια δεν την αναγνώρισαν ούτε οι Άγγλοι ούτε το κράτος της Αθήνας. Δεν αντέδρασαν απλά την αγνόησαν.
Την 8η Μαΐου 1945 η Γερμανία συνθηκολόγησε  άνευ όρων στους Συμμάχους
  Στις 9 Μάη 1945 ο Γερμανός Διοικητής της γερμανοϊταλικής Φρουράς Κρήτης Μπέντακ ( Generlmajor Georg Benthack ) υπέγραφε το έγγραφο παράδοσης της τοπικής φρουρας της  
(Οχυράς Θέσεως Χανίων)


SECRET
                         Συμμαχικό Στρατηγείο FORCE

             ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ γερμανική, ιταλική και τοπικές πολιτικές δυνάμεις στο ΚΡΗΤΗ
    1. Ο Γερμανός διοικητής του πληρώματος ΚΡΗΤΗΣ παρόν δίνει όλες τις εντολές του ή υπό τον έλεγχό χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικές δυνάμεις από την άνευ όρων και εισάγει τον εαυτό του και τις ένοπλες δυνάμεις να τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή στο θέατρο της Μεσογείου του πολέμου χωρίς όρους διαθέσιμα.
    2. Όλες οι εντολές ή τον έλεγχο της Γερμανός διοικητής των δυνάμεων κατοχής θα πρέπει να θεωρείται ΚΡΗΤΗ πάψουν τις εχθροπραξίες στην ξηρά, θάλασσα και αέρα από το χρόνο ρολόι δέκα westeuropaeischer τη δέκατη ημέρα τον Μάιο του 1945. Ο Γερμανός διοικητής του πληρώματος ΚΡΗΤΗΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.
    3. Ο Γερμανός διοικητής δεσμεύτηκε να τις εντολές που περιλαμβάνονται στις σημειώσεις εδώ, και όλες οι άλλες διατάξεις του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή διευθύνεται από το θέατρο της Μεσογείου. Παραβιάσεις των εντολών ή παραλείποντας να λωρίδες του ίδιου θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τους αναγνωρισμένους κανόνες του πολέμου και των νόμων.

4. Το έγγραφο αυτό τίθεται σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή και τις εντολές που περιέχονται στο προσάρτημα αποκτούν ισχύ την ημέρα και την ώρα που ισχύουν οι οποίες καθορίζονται στην ανωτέρω παράγραφο 2.
    5. Το έγγραφο αυτό και οι σχετικές εντολές είναι γραμμένα στα αγγλικά και τα γερμανικά. Η αγγλική γλώσσα είναι το αυθεντικό κείμενο. Σε περίπτωση που οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την έννοια ή την ερμηνεία συμβεί, η απόφαση του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή είναι δεσμευτική.
    6. Στην περίπτωση της γενικής συμφωνίας εξαγοράς, το οποίο σχετίζεται με τα Ηνωμένα Έθνη ή στο όνομα της έχει επιβληθεί και της Γερμανίας και των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο σύνολό του, το έγγραφο αυτό είναι ανεξάρτητη από αυτή την γενική συμφωνία συνθηκολόγηση, χωρίς την επιρροή και θα αντικατασταθούν από αυτές.
      Υπογραφή: Benthack
     Γερμανός διοικητής του πληρώματος ΚΡΗΤΗ
     Υπογραφή: (2 υπογραφές, δύσκολο να διαβαστεί)
     Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή στη Μεσόγειο θέατρο του πολέμου
Τοποθεσία ..... Ηράκλειο
Ημερομηνία .. 9. Μάιος 1945
Ώρες .. 22:30

Και ώμος παραμένουν στης θέσης τους πλήρης οπλισμού  ακόμα!!!
Ο φόβος των Βρετανών για περαιτέρω διασπορά  του σημαντικού οπλισμού τους στο νησί διατήρησε τις εκεί γερμανικές δυνάμεις συγκροτημένες και ένοπλες για μερικές ακόμα εβδομάδες !!!

 Generalmajor Georg Benthack
Διοικητής της Festungs-Division Kreta από τον Ιανουάριο του 1945
στο βιογραφικό του λέει οτι παρέμεινε διοικητής της πλήρως οπλισμένης μονάδας του ως τον Ιούνιο του 1945 υπο βρετανική εξουσία. σχεδόν 2 μήνες μετά τη συνθηκολόγηση της γερμανίας.,

αυτός θα πρέπει να ήταν ο τελευταίος πλήρης σχηματισμός της Wermacht στον κόσμο!!!
Η σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό κατέβηκε στις 23 Μαϊου του 1945,
11μέρες μετά την παράδοση της "οχυράς θέσης Κρήτη" και ήταν η προτελευταία στον κόσμο
(η τελευταία σε ένα φυλάκιο στον αρκτικό κύκλο, ξεχασμένο από θεό και ανθρώπους)

Πραγματικά και έτσι έγινε. Όπως ήταν ατόφιος ο οπλισμός τους, μια μέρα μαζευόντουσαν στην Σούδα, παραδίδανε τα όπλα τους σε σωρούς έτσι, τα ρούχα τους και τους είχαν έτοιμα ρούχα εγγλέζικα, με την γερμανική σημαία εδώ, μαύρο και κόκκινο, έγραφε γερμανικά ή εγγλέζικα «αιχμάλωτοι». Εδώ είχαν μια. Και τους βάζανε στα βαπόρια και φύγανε χωρίς να ανοίξει μύτη Γερμανού.


Ήταν η μεγαλύτεροι εγκληματίες εκεί που κάψανε όλη την Κρήτη, φύγανε από εκεί χωρίς να τους ενοχλήσει άνθρωπος. Τους φυλάγανε οι Εγγλέζοι. Οι άνθρωποι που κάψανε τα Μεσκλά, όλη τα Μεσκλά, του Αλικανού, εκτελέσανε ομαδικά, πήρανε την περιουσία του Κρητικού λαού,… Από όλο αυτό το δράμα που πέρασε ο Κρητικός λαός. Και έτσι το Μάη του 1945, στις 4 του Μάη παραδοθήκανε στους Εγγλέζους και φύγανε ανενόχλητοι, όπως σου είπα για την Αφρική.

Γεώργιος Χριστοδουλάκης
(απομαγνητοφωνημένη   συνέντευξη )

ΠΗΓΕΣ :





Στη σκακιέρα των ισχυρών αυτού του κόσμου , οι κινήσεις των πιονιών ισοδυναμούν με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα , αλλά αυτό είναι το λιγότερο πού τους νοιάζει . Γι αυτούς το σημαντικότερο στην ειρήνη και στον πόλεμο, είναι η εξουσία , ο πλούτος και η δύναμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως