5 Φεβρουαρίου 2011

ΟΦΗ από τα Χεντέκια στην Ευρώπη

Mαυρόασπρες σελίδες της  ιστορίας του Όμιλου.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 
ιδρύθηκε το 1925 από τους αθλητές της πόλης του Ηρακλείου, που επιθυμούσαν την σύσταση ενός συλλόγου που θα εκφράζει τους ίδιους και τους φιλάθλους του. 
1925

ΟΦΗ από τα χεντέκια
1927
1928
Πολλά από τα ιδρυτικά μέλη αλλά και στελέχη του ΟΦΗ συνήθιζαν να είναι και αθλητές της ομάδας, έτσι συντέλεσαν στο να δημιουργηθούν τμήματα ποδοσφαίρου, αθλοπαιδιών (στα 1928 είχε γυναικεία ομάδα βόλεϊ), στίβου, κολύμβησης και ποδηλατικό τμήμα.

1928  Ίδρυση γυναικείας ομάδας βόλεϊ  Ο.Φ.Η
1929
ΟΦΗ τέλει δεκαετίας 1920
1930

1931
Ο  ΟΦΗ κυριαρχούσε στο τοπικό ποδόσφαιρο την περίοδο 1928-1935. Η ομάδα κατέκτησε πέντε τοπικά πρωταθλήματα (1928, 1929, 1931, 1933, 1935, τα δύο πρώτα εκ των οποίων είχαν άτυπη μορφή και διοργανώνονταν από τον ΟΦΗ και την ΕΓΟΗ και μια ισοβαθμία στην πρώτη θέση με την ΕΓΟΗ το 1932.
1937
1938

 1939
Κατά την προπολεμική 15ετία 1925-1940 όταν και ο ΟΦΗ έκανε τα πρώτα του βήματα, λέγεται από τους ανθρώπους της ομάδας ότι πρέπει να έδωσε πάνω από 400 αγώνες και πως οι νικηφόροι ήταν πολλαπλάσιοι αυτών που έληξαν με ήττα. 
1940 /1945


1947
1951
             Εγκαινιάζεται το Γεντί κουλέ
1952 
 1954

1956

Mέχρι το 1956, κάπου 30 χρόνια μετά την ίδρυση του, η δραστηριότητα του OΦH περιοριζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα της A κατηγορίας Hρακλείου (EΠΣH), γιατί δεν είχε κατορθώσει να προκριθεί στην τελική φάση των προκρικατικών που θα του επέτρεπαν να διεκδικήσει την συμμετοχή του στο Eθνικό Πρωτάθλημα. Hταν ένα πολύπλοκο σύστημα που εφάρμοζε η EΠO και ουσιαστικά βοηθούσε τις ομάδες της Aθήνας, του Πειραια και της Θεσσαλονίκης. Oι πρωταθλήτριες ομάδες της Eλληνικής επαρχίας έπρεπε να δώσουν κι άλλους αγώνες μπαράζ για να πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση. Tα πράγματα άλλαξαν την σεζόν 1955-1956. Mετά που τελείωσαν τα πρωταθλήματα των τριών μεγάλων ενώσεων έγιναν 3 προκριματικοί όμιλοι. O OΦH σαν πρωταθλητής EΠΣH μετείχε στο νότιο όμιλο, όπου είχαν τοποθετηθεί οι Oλυμπιακός, Eθνικός από τον Πειραιά, ο Oλυμπιακός Λουτρακίου και η Παναχαϊκή από την Aχαϊα. O OΦH δεν πέτυχε τίποτε το αξιόλογο σ΄ αυτούς τους αγώνες.
1958
1960
1963
1964 
 Δημήτρης Βάβουλας γεννήθηκε τη χρονιά που ιδρύθηκε ο ΟΦΗ, το 1925, και έγινε ο πρώτος Κρητικός που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας το 1951.
1967 
Η πρώτη άνοδος

Tην περίοδο 1967-68 ο OΦH αγωνίζεται στον A όμιλο της B εθνικής . H Xαλκίδα (είχε προέλθει από την συνέννωση του Oλυμπιακού και του Eυρύπου) τερμάτησε πρώτη και ο OΦH 2ος με 36 β. Έδωσε αγώνα μπαράζ με τον Πανελευσινιακό στα Xανιά τον οποίο κέρδισε και πήρε το εισιτήριο για πρώτη φορά στην ιστορία του να ανέβει στην A εθνική. Aρχικά ο OΦH είχε δώσει το πρώτο παιχνίδι στην Eλευσίνα στις 16-6-1968 και έχασε με 2-1, αν και προηγήθηκε με γκολ του Bουζουνεράκη. O δεύτερος αγώνας μπαράζ έγινε στο Hράκλειο στις 23 -6-1968 και ο OΦH κέρδισε με σκόρ 3-0 ( δύο γκόλ του αείμνηστου Πέτρου Bουζουνεράκη και ένα του Δημήτρη Παπαδόπουλου). TPEIΣ ημέρες αργότερα είχαμε τον τρίτο αγώνα μπαράζ στα Xανιά. Στις 26 Iουνίου με εντολή τότε του δημάρχου Hρακλείου τα μαγαζιά έκλεισαν στις 11 π.μ. για να προλάβουν όσοι ήθελαν να πάνε στα Xανιά και να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες των παικτών του OΦH. Δέκα χιλιάδες κόσμος υπήρχε στο γήπεδο. Σε όλη την Kρήτη είχαν ναυλωθεί τότε τα πούλμαν, τα ταξί και από κάθε σημείο ο κόσμος ήθελε να δώσει το παρόν για να φέρει την πολυπόθητη νίκη. O Σκανδαλακης στο 26 πέτυχε το 1-0, ο Λεμονής στο 47 και ο Παπαδόπουλος στο 72 πέτυχαν τα τρία τέρματα του OΦH που του έδωσαν το δικαίωμα να μετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην A εθνική.O τότε προπονητής της ομάδας αείμνηστος Kώστας Zώγας είχε παρατάξει τον OΦH με την ακόλουθη σύνθεση: Aδαμάκης, Παπαθεοφάνους, Mπουρδαμής, Kαρακυριάκος, Tσακίρογλου, Aλεξανδρής, Σκανδαλάκης, Θέμελης, Bουζουνεράκης, Λεμονής, Παπαδόπουλος.
1968

Αναμνηστική μπάλα με τα ονόματα των στελεχών του Ο.Φ.Η. που συμμετείχαν στην πετυχήμένη προσπάθεια για άνοδο στην πρώτη εθνική κατηγορία το 1968.

1970

1970-71: Η «μαύρη χρονιά» του ΟΦΗ. Στην 14ετή θητεία του στην Ά Εθνική δεν παρουσίασε ποτέ τέτοια χάλια. Βούλιαξε αφού πολέμησε ελάχιστα. Στο τέλος αδιαφόρησε για τα αποτελέσματα. Ήταν άδοξο το τέλος της «Κρητικής εκστρατείας» στην Ά Εθνική. Ο ΟΦΗ έχανε εύκολα του βαθμούς στο γήπεδο του. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς το τέλος του Ά γύρου κέρδιζε βαθμούς εκτός και τους έχανε απροσδόκητα εντός!!! Η τύχη του ήδη, είχε προδιαγραφεί από τον Ά γύρο. Όλα τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι αρνητικά. Συγκέντρωσε 29 β. και τερμάτισε στην τελευταία θέση ( 17ος) με φυσικό επακόλουθο να υποβιβασθεί στην B εθνική.
1975

1975-76: Πανηγυρικά πρωταθλητής!!! Έκανε μια «διαβολική» εμφάνιση στον Ά γύρο και μετά συντηρούσε – με περισσή ευκολία – τη διαφορά. Με προπονητή τον κ. Zαφειρόπουλο ο OΦH συγκέντρωσε τότε 52 βαθμούς. Ο ΟΦΗ είχε σαν μόνη αντίπαλο τη Ρόδο, που τον κυνήγησε μέχρι το τέλος του γύρου. Μετά η τελευταία – που έκανε την μεγάλη έκπληξη και νίκησε μέσα στο Ηράκλειο – σχεδόν … διαλύθηκε!!! Έτσι οι μόνες ομάδες, που ήταν καλύτερες του ΟΦΗ στον Β΄ γύρο ήταν ο Πανελευσινιακός (κέρδιζε βαθμούς για να σωθεί επειδή ξεκίνησε με πλην 8 βαθμούς) και ο Παναρκαδικός που φορμαρίστηκε αργά και δεν απείλησε ούτε στο ελάχιστο. Έτσι η ομάδα βγήκε ουσιαστικά πρωταθλήτρια από τα μέσα του Β΄ γύρου… και τερμάτισε με 7 βαθμούς διαφορά! Ο Ζαφειρόπουλος δίδαξε στους παίκτες κοντρόλ – ποδόσφαιρο. Έτσι ή ομάδα ήταν φειδωλή στα γκολ, αλλά διεκδικούσε κι εκτός έδρας βαθμούς (κέρδισε τελικά, εκτός Ηρακλείου 18 βαθμούς!). Τότε έπαιξαν στον όμιλο του ΟΦΗ οι Λυκουρίνος, Διαμιανίδης, Κωνσταντίνος, Πηγαδίτης, Φ. Μαρτίνος και Μπάρκογλου (Αιγάλεω), Στολίγκας (Αμφιάλη), Μύλλερ και Καρδιακίδης (Ατρόμητος Π), Χασιώητης που παίζει και τώρα (Εθν. Αστέρας), Παγκάκης (Ηλυσιακός), Καπερνέκας, Γκατζιλάκας και Χάνιος (Καλαμάτα), Αποστολόπουλος (Ιωνικός), Βαλιάνος που παίζει και τώρα (Κορωπί), Θεοφίλης (Ορφέας), Μουκέας (Παναρκαδικός), Σιδέρης (Πάτρα), Μανδρέκας, Σκούφος, Ξανθόπουλος και Σταθόπουλος (Προοδευτική) και Τανίδης, Δράκος και Παπαοικονόμου (Ρόδος). Ο ΟΦΗ αναδείχθηκε πρωταθλητής με ένα σωρό ρεκόρ (βαθμών, νικών, κερδών εκτός έδρας κ.τ.λ.).



ΟΛΟ το Ηράκλειο τον Μάιο του 1975 πανηγύρισε την πανάξια ανάδειξη του ΟΦΗ σε πρωταθλητή Β εθνικής, τίτλος που έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα να επιστρέψει ξανά στα σαλόνια της Α εθνικής. Από την περίοδο 1976-1977- ο ΟΦΗ αγωνίζεται συνεχώς στην Α εθνική, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερους από 850 συνεχούς αγώνες στο μεγάλο πρωτάθλημα.
 1978
ΠΑΝΩ : Βασιλείου, Πουπάκης, Γιαλαμάς, Βλάχος, Παπαδημητρίου, Τσαγκαράκης. ΚΑΤΩ : Παμπουλής, Καραίσκος, Σορώτος, Ξωμεριτάκης, Κορωνάκης
1979

ΠΑΝΩ: Βούκμαν, Ιβάντα, Πουπάκης, Χριστοφής, Σαννον (προπονητής), Παπαδημητρίου, Παπαδόπουλος, Κορωνάκης, ........................., Γιαλαμάς, Ρεπανάκης (γενικός αρχηγός)
ΚΑΤΩ: Τζιράκης, Βλάχος, Καφούσης (;), Παμπουλής, Πασσάς,....................., .............................., Καραϊσκος, Τσαγκαράκης.
ΟΦΗ δεκαετία 1970


 Τέλη δεκαετίας '70 η ομάδα του Ο.Φ.Η. μπαίνει στο γήπεδο Καραϊσκάκη για να αντιμετωπίσει τον Εθνικό.
Διακρίνονται οι Καραϊσκος, Αγιομαμίτης, Γιαλαμάς, Παπαδημητρίου, Κοντσίλια, Πουπάκης και Τζιράκης.

Περίοδος 79-80. Ματς Α.Ε.Κ - Ο.Φ.Η. 2-1. Μπαίνοντας στο γήπεδο της Ν.Φιλαδέλφειας η επίσημη Α.Ε.Κ μοιράζει αυτό το έντυπο. Το εντυπωσιακό της ημέρας πάντως είναι πως ενώ η θ21 είναι γεμάτη αεκζήδες, ακριβώς δίπλα η θ22 είναι επίσης γεμάτη αλλά ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΗ.
Χιλιάδες Κρητικοί της Αθήνας έχουν έρθει να δουν την ομάδα του τόπου τους που την τελευταία αγωνιστική της προηγούμενης περιόδου έχει στερήσει από το γαύρο τον τίτλο

                   Λ.  Πουπάκης 
Γιαλαμάς
Θεόφιλος  Ξωμεριτάκης

Δαβουρλης Πουπάκης  Ματς Κυπέλλου, στην Πάτρα 8-3-78

Ο Γιώργος Χριστοφής, μεσοεπιθετικός, έπαιξε από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και για 9 χρόνια στον Ο.Φ.Η. Κύριο γνώρισμά του η ταχύτητα.

Από αριστερά, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μανώλης Συντιχάκης, Βασίλης Καραϊσκος και Γιώργος Βλάχος, σε μια εκτός έδρας επιτυχία της δεκαετίας του 70.
Δεκαετία  1980 
Αυτοκόλητα !!!                           


ΠΑΝΩ: Θεοδωρίδης, Γιαλαμάς, Πουπάκης, Τσαγκαράκης, Κοντσίλια, Αγιομαμίτης. ΚΑΤΩ:Χριστοφής, Παπαδόπουλος Δ., Καραίσκος, Παπαδημητρίου, Βλάχος.

Juan Ore, Μανώλης Συντιχάκης και Βασίλης Καραϊσκος πανηγυρίζουν.
Άξιο λόγου πως στη συγκεκριμένη φωτο φαίνεται πως Ο.Φ.Η. έχει παίξει με δανεικές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ (αντίπαλος ο ΠΑΟΚ;) με tape περασμένο πάνω στο όνομα του συλλόγου της Θεσσαλονίκης ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν νομότυπα. Ακόμα φαίνεται πως άλλη μάρκα είναι η φανέλα και άλλη μάρκα το σορτσάκι.

1981
81-82 ΠΆΝΩ: Ιβάντα, Τσαγκαράκης, Γιαλαμάς, Πανακάκης, Βασιλείου Α.
ΚΑΤΩ: Βλάχος, ................, Παπαδόπουλος Δ., Καραίσκος, Ρέλλης(;), ...............

1982


1983
1984

1986

Α εθνική, περίοδος 85-86. Ο πρώην ερυθρόλευκος Τάκης Περσίας ισοφαρίζει με κεφαλιά στο τέλος του αγώνα με το γαύρο σε 3-3. Με το βαθμό αυτό η ομάδα του Γκέραρντ τελειώνει στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και βγαίνει για πρώτη φορά στο κύπελλο UEFA.
Στην Ευρώπη
OFI Crete - Hajduk Split (1-0)
17 Σεπτεμβρίου 
Για πρώτη φορά στην ιστορίας της η ομάδα της Κρήτης παίζει μπάλα στην Ευρώπη




 Γκουλής, Νιόπλιας και Vera.
Αριστερά ο Ηπειρώτης, δεξιά ο Σταυρακάκης και στη μέση ο Ulich.Φάση από τον αγώνα που έγινε το 1993 για το κύπελο uefa στην Πράγα με τελικό αποτέλεσμα 1-1



Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από το:

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, θαυμάσιο το μπλογκ σου.
    Ο ΟΦΗ είναι η μεγάλη μου αγάπη, η Κρήτη ολόκληρη. Σ΄αυτή την ομάδα έπαιξε και ο πατέρας μου προπολεμικά. Κάποια στιγμή θα σου στείλω φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ έχω αναμνήσεις από την δεκαετία του 60
    με Βουζουνεράκη , Παπαθεοφάνους κ.λ.π
    άλλα χρόνια άλλες εποχές τώρα όλα έχουν μπει αναγκαστικά στην εμπορευματοποίηση και έχουν ισοπεδωθεί ιδέες και ιδανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μην πυροβολείτε ασκόπως