19 Δεκεμβρίου 2010

Ανθρωποι στη Γαύδο από την Παλαιολιθική εποχή



Σημαντικές ανακοινώσεις-διαπιστώσεις παρουσιάστηκαν στο 10° Κρητολογικό Συνέδριο 
 που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με τη συμμετοχή 32 χωρών και 766 ερευνητών.
Oι αναφορές έγιναν από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Κατερίνα Κόπακα και τον αρχαιολόγο Χρήστο Ματζάνα. Η ανακοίνωσή τους είχε τίτλο: “Πρώιμα θαλάσσια ταξίδια στο Αιγαίο και την Κρήτης. Σκέψεις με αφορμή στις εργαλειοτεχνίες αποκρουσμένου λίθου από τη νήσο Γαύδο”.
Οπως σημειώνουν:

“Μερικά τέχνεργα αποκρουσμένου λίθου με πρώιμα μορφολογικά-τυπολογικά χαρακτηριστικά, που διαπιστώθηκαν κατά τη μελέτη του υλικού από την επιφανειακή έρευνα στη νήσο Γαύδο, οδηγούν στην επικαιροποίηση μιας παλαιότερης συζήτησης για το ενδεχόμενο ‘προνεολιθικό’ παρελθόν της ανθρώπινης παρουσίας στην Κρήτη - και τον μικρονησιωτικό της περίγυρο”.
“Οι υποθέσεις που προκύπτουν εγγράφονται στο συνολικό πλαίσιο ενός σύγχρονου ερευνητικού προβληματισμού, που είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα νησιωτικών “εποικισμών” στον αιγαιακό και τον μεσογειακό χώρο, κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική και τη Μεσολιθική περίοδο - κυρίως, μετά τις ανακαλύψεις στην Κύπρο, τα Γιούρα, την Κύθνο και αλλού. Διατυπώνεται έτσι ξανά το ερώτημα, μήπως η έως τώρα απουσία σχετικών ενδείξεων στην Κρήτη οφείλεται εντέλει, κατά κύριο λόγο, στην έλλειψη διαγνωστικών “αναγνώσεών” τους από ειδικούς επιστήμονες”.

Από την εφημερίδα πατρίς Ημερομηνία δημοσίευσης:  3/10/2006

http://www.patris.gr/articles/95028/45531

 

Ως Παλαιολιθική περίοδος ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής ή Εποχής του Λίθου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος χρησιμοποίησε λίθινα τεχνουργήματατα και εκτείνεται σε μια μεγάλη περίοδο που ξεκινησε πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια περίπου έως το 10000 π.Χ., το τέλος δηλαδή της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων ή Παγετώδους. Διαιρείται στην Κατώτερη Παλαιολιθική, με τις πρώιμες μορφές ανθρωπιδών και την παρουσία λίθινων χειροπελέκεων, η οποία τελειώνει περίπου το 80000 π.Χ.
στην Μέση Παλαιολιθική ή Μουστέρια, την εποχή του ανθρώπου του Νεάντερταλ που τελειώνει περίπου το 33000 π.Χ. και την Ανώτερη Παλαιολιθική, περίοδο κατά την οποία έγινε και η ανάπτυξη του homo Sapiens, έως το 10000 π.Χ., 

 http://el.wikipedia.org/wiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως