19 Δεκεμβρίου 2010

Ένα ανοιχτό μουσείο για το κάστρο

Πως μπορεί να χαρακτηρίσει  κανείς  την κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία παγκοσμίως, εκείνο του Ηρακλείου, που παραμένει κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης από τον    (Νοέμβριο του 2006),!!!
Παρά μόνο ως κάτι το  δεδομένο για μια ΔΕΔΟΜΕΝΗ για τους άρχοντες της πόλης


Κλειστό πάνω από τέσσερα χρόνια το μουσείο με τους 246.000 επισκέπτες ετησίως από τα πρώτα σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα- είναι άγνωστο για πόσα ακόμη χρόνια θα παραμείνει, με το λουκέτο της (ανικανοανευθηνότητας ) στην πόρτα..

Κανένα λόγο , κανένα κόλλημα ,καμία δικαιολογία , δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς για την διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης .. Αν είναι δυνατόν σε μια πόλη τέτοιας δυναμικής να υπάρχει ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο 5000τμ τεράστιας αρχαιολογικής αξίας με πάνω από 15000 μοναδικά εκθέματα ,να παραμένει κλειστό πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς άμεση προοπτική να ανοίξει της πύλες του στο άμεσο μέλλον.

 «Γεγονός που σημαίνει πως η πόλη του Ηρακλείου, και ο αρχαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης, ο Μινωικός,  θα εκπροσωπούνται ποίος ξέρει για πόσα χρόνια ακόμα μόνο από 400 εκθέματα που αποτελούν την αφρόκρεμα του στριμωγμένα  σε μια προσωρινή έκθεση, σε έναν χώρο 350τμ που προοριζόταν για γκαράζ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Αύγουστο του 2006, 48.100 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, τον ίδιο μήνα του 2007 επισκέφθηκαν την προσωρινή έκθεση (που άνοιξε τον Ιούλιο) μόλις 27.835 επισκέπτες και το 2008 26,5% λιγότεροι, δηλαδή 20.459 άνθρωποι. 







      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως