7 Οκτωβρίου 2010

Μινωικό πλοίο


 Ο Μίνως εξ όσων κατά παράδοσιν γνωρίζομεν, πρώτος απέκτησε πολεμικόν ναυτικόν, και και εκυριάρχησεν επι του μεγαλυτέρου μέρους της θαλάσσης, η οποία ονομάζεται σήμερον Ελληνική.

Θουκυδίδου (Ιστορίαι)
μετάφραση  Ελευθερίου Βενιζέλου






  Οι Μινωικοί Κρήτες είχαν ήδη ναυπηγήσει, περί το 2000 π.Χ., ξύλινα πλοία με μακριά τρόπιδα, από την οποία υψώνονταν στις δύο πλευρές, δεξιά και αριστερά, νομείς, επάνω στους οποίους στερεώνονταν επηγκενίδες, δηλαδή το περίβλημα ή το πέτσωμα του σκάφους. Η τρόπιδα υψωνόταν στο εμπρόσθιο άκρο της, προς τα επάνω, σχηματίζοντας έτσι πλώρη, ικανή να προστατεύει το πλοίο από τα κύματα. Ήταν ολοκληρωμένα πλοία.
   Τα περισσότερα, εξάλλου, μινωικά πλοία είχαν μικρό σχετικό πλάτος και  μεγάλο μήκος, ώστε να διευκολύνονται η κωπηλασία και οι χειρισμοί. Τα εμπορικά πλοία ήταν σχεδόν παρόμοια προς τα πολεμικά. Η διαφορά, όμως, ως προς τα πολεμικά ήταν ότι είχε τοποθετηθεί στην πλώρη τους μακρύ έμβολο, για επίθεση εναντίον άλλων πλοίων, οπότε χρειάστηκε και η ανάλογη ενίσχυσή της, καθώς και η ενίσχυση των δύο πλευρών του σκάφους, με ορισμένες επηγκενίδες μεγαλύτερου πάχους από τις άλλες, που ονομαζόταν ζωστήρες. Τα μινωικά πολεμικά πλοία έφεραν και ιστίο για ταχύτερο πλου με ευνοϊκό άνεμο, δεν το χρησιμοποιούσαν, όμως, στην ναυμαχία, γιατί την ύψωση ιστίου κατά τη μάχη, τη θεωρούσανε σημάδι ήττας. Τα μινωικά πλοία εικονίζονται με λεπτομέρειες στις τοιχογραφίες της Θήρας. 


http://gym-falan.lar.sch.gr/works/year_2004-5/b-08-09/ancient.ht 




3.500 χρόνια μετά





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως