19 Σεπτεμβρίου 2010

Ιεράπετρα όνομα και πράγμα !


Χτισμένη σε μια στρατηγική γωνιά της Ευρώπης, η πόλη της Ιεράπετρας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία και στους αγώνες της Κρήτης.
Έχει χτιστεί στη θέση της αρχαίας Ιεράπυτνας. Η ίδρυση της αποδίδεται στον Κύρβα, έναν από τους Κορύβαντες, που ήρθε από τη Ρόδο και στον οποίο οφείλει το αρχικό της όνομα ( Κύρβα ). Ακολούθησαν τα ονόματα Κάμιρος, Πύτνα, Ιεράπυτνα και τελικά Ιεράπετρα


Η Ιεράπυτνα βρισκόταν σε στρατηγική θέση στο μικρότερο άξονα βορρά - νότου της Κρήτης, αλλά είχε ισχυρές αντιπάλους: την Πραισό στα ανατολικά της και τη Βιάννο στα δυτικά της. Η Πραισός ήταν η πιο ισχυρή πόλη της ανατολικής Κρήτης γύρω στο 300 π.Χ., αλλά η Ιεράπυτνα την κατέστρεψε το 155 π.Χ., για να γίνει η πόλη με την περισσότερη γη υπό την κυριαρχία της σ' όλη την Κρήτη.
 Αντιστάθηκε σθεναρά στη ρωμαϊκή επέλαση και ήταν η τελευταία Κρητική πόλη που κατέκτησαν οι Ρωμαίοι το 66πΧ. Oι Ρωμαίοι αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της θέσης της, ανοικοδόμησαν εκ νέου την πόλη, επιτρέποντας της να γνωρίσει τη δεύτερη και μεγαλύτερη ακμή στην ιστορία της.
Η Ιεράπετρα την εποχή των Ρωμαίων γέμισε με εντυπωσιακά κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, με θέατρα, υδραγωγεία, δημόσια λουτρά, επιγραφές και αγάλματα.

 Συμμαχεί με τις άλλες ισχυρές πόλεις (Κνωσό, Γόρτυνα, Λύκτο, Αρκάδες), με τους Μακεδόνες, τους Ρόδιους και τον Ευμένη της Περγάμου. Προσάρτησε τη γειτονική Λάρισα (στο χωριό Βαϊνιά), υπέταξε την Πραισό σε συνεργασία με τους Ιτανίους, με τους οποίους άρχισε αγώνα επικράτησης στην ανατολική Κρήτη. Στη διαμάχη τους έβαλαν τέλος οι Ρωμαίοι υποτάσσοντας την Κρήτη. Στη Ρωμαιοκρατία η Ιεράπυτνα ακμάζει, γίνεται μια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της αυτοκρατορίας. Αναφέρεται από τον Servius ότι "η εκατόμπολις Κρήτη είχε δυο μόνο πόλεις, την Κνωσό και την Ιεράπυτνα". .


Μια από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν τα χρόνια της Ρωμαικής περιόδου ήταν η Ναυμαχία, μια τεράστια τεχνητή κατασκευή όπου γίνονταν αναπαραστάσεις ναυμαχιών για την ψυχαγωγία των πολιτών και των ευγενών της περιοχής. Σύμ φωνα με πληροφορίες, η θαλάσσια αυτή κατασκευή βρισκόταν κάπου στα δυτικά της πόλης. Η Ιεράπετρα διατήρησε τη σημασία της κατά τη διάρκεια της Πρώτης Βυζαντινής Περιόδου, αλλά καταστράφηκε από τους Αραβες.




 ΠΗΓΗ
http://www.agrolasithi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως